Főoldal > EGÉSZSÉG > Így reagál a tested, ha abbahagyod a koffeinfogyasztást

Így reagál a tested, ha abbahagyod a koffeinfogyasztást

kávékoffeinkoffeinfüggőségkoffeinhiánykoffeinmegvonáskoffeinmenteskoffeintartalom
0

Írta:

A mértékletes koffein- és kávéfogyasztással még önmagában nincs gond, a probléma akkor kezdődik, ha a több órás alváshiányt szeretnénk pótolni különböző koffeintartalmú italokkal. Már akár egy hetes koffeinmentes időszak alatt is döbbenetes változásokat lehet tapasztalni, amiért érdemes lemondani erről az élénkítő anyagról.

Nyugodtabbá válsz

A koffeintartalmú italok lényege, hogy blokkolja a fáradtságot okozó hormonok hatását, az adrenalint viszont fokozza. Ez éberséghez vezet, ám ami az előnye, az a veszélye is egyben: nagy mennyiségben ugyanis akár szorongásos tüneteket is okozhat. Ha elhagyod a koffeint sokkal nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válhatsz, az idegeskedésnek pedig búcsút inthetsz.

Helyreáll az emésztés

A gyorsabb és hatékonyabb ébredezés mellett sokan az emésztési folyamatok beindítása miatt kezdik koffeinnel a reggeleiket, pedig nem biztos, hogy ez a legjobb módja a  székrekedés elűzésének. Igaz, hogy a koffein enyhe hashajtó hatása kétségtelen, de akár hasmenéshez, túlságosan lágy széklethez is vezethet. A székrekedés legjobb természetes gyógymódja a sok rost, ezért ha bármilyen zöldség- vagy gyümölcsturmix-szal indítod a reggeleidet, helyreáll az emésztésed.

 47102303 - avocado and spinach green smoothie ona light wooden table.

Jobban alszol

Koffeint elsősorban fáradtságűzés gyanánt fogyasztunk. Ez legtöbbször hatásosnak is bizonyul, olyannyira, hogy a legtöbb kávéfogyasztó emiatt nehezen szenderül esténként álomba, akkor is csak felületesen. Mivel ez egy ördögi kör, az alvásproblémák csak úgy szüntethetőek meg, ha lemondunk a koffeinről. Már pár nap után tapasztalhatjuk, hogy gyorsabban, nyugodtabban, mélyebben alszunk, kipihentebbek leszünk, így a koffeint sem fogja hiányolni a szervezet.

Leépülhetnek az izmok

Aki túl sok koffeint fogyaszt, és genetikailag hajlama van rá, olyan betegség kialakulásával is számolhat, amely a vázizomzat gyors lépülésével jár. Ráadásul ez az izmok károsodását leszámítva nem jár más tünetekkel, így legtöbben az elhízásnak vagy a kor előrehaladtának tudják be az izomzat gyengülését. Egy laborvizsgálatot mindenképpen megér a dolog, és ha beigazolódik a gyanú, végleg ki kell iktatni a koffeint a mindennapokból.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X