Főoldal > EGÉSZSÉG > Kóros aluszékonyság? Ezek lehetnek az okai

Kóros aluszékonyság? Ezek lehetnek az okai

álmosaluszékonyfáradtkóros aluszékonyságtavaszi fáradtság
0

Írta:

Egy idő után már gyanús, ha minden reggel kiskanállal kell összekaparnod magad, és amint hazaérsz, már dőlnél is az ágyba. Oké-oké, hogy kialvatlan vagy, na meg a tavaszi fáradtság is a nyakunkon, de érdemes kivizsgáltatni magad, ha huzamosabb ideje fennáll a kóros aluszékonyság tünete.

Cukorbetegség

A cukorbetegség legmarkánsabb tünetei közé tartozik a súlyos kimerültség. Természetesen mindenkinek vannak nehezebb periódusok az életében, de ha alapvetően semmi nem változott, a munka és alvásidő is ugyanannyi, mint korábban, viszont soha nem tudod magad kipihenni, érdemes beutalót kérned egy laborvizsgálatra. Ha bőrviszketést, gyakori vizelési ingert, szájszárazságot, látásromlást is tapasztalsz, sajnos elég nagy az esélyed arra, hogy a vércukorszinteddel valami nem stimmel.

Pajzsmirigyproblémák

Ha nem alszol kevesebbet, mint eddig, odafigyelsz a változatos étrendre, az utóbbi hetekben azonban folyton csak aludnál, fennállhat a pajzsmirigy-rendellenesség lehetősége. A pajzsmirigy létfontosságú hormonokat állít elő, szabályozza az anyagcsere-folyamatokat. Ha a kínzó fáradtságérzet mellett hajhullást, száraz bőrt, testsúly-gyarapodást is tapasztalsz, keresd fel a háziorvosodat, mert könnyen előfordulhat, hogy a laborvizsgálat eredménye alapján pajzsmirigy-alulműködésben szenvedsz.

Vérszegénység

Talán a leggyakoribb oka a krónikus fáradtságnak a vérszegénység. Nőknél vashiányos vérszegénység a menstruáció alatt különösen gyakori. De terhesség és vasban hiányos étrend is okozhat vérszegénységet. Ügyelni kell ilyenkor a fokozott vaspótlásra tabletta vagy táplálék formájában, illetve fontos a rendszeres laborvizsgálat elvégzése.

Szorongás

A szorongás egy nagyon alattomos „kórkép”, ami különböző pszichés-mentális betegségek kísérőtünete is lehet, vagy éppen csupán egy adott stresszhelyzetre adott válasz. Aki szorong, annak teste, lelke, szelleme folyamatos készenléti állapotban van, és sokkal több energiát használ fel, mint a kiegyensúlyozott életszakaszban lévőké. Mivel a szorongás folyamatos pörgésre ítéli a szervezetet, ezért fáradtságérzet, de ezzel együtt alvászavar is kialakulhat. Ha mindemellett még fogyást, izomfájdalmat, ingerlékenységet is tapasztalsz, ideje a probléma gyökerére ásnod.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X