Főoldal > EGÉSZSÉG > Tartós allergiamentesség napi egy tablettával

Tartós allergiamentesség napi egy tablettával

allergén immunterápiaallergiagyógyszerorrcsepporrfolyás
0

Írta:

Aki belefáradt abba, hogy évről-évre újra küzdjön az allergia tüneteivel, vagy elege van a gyógyszerszedésből, orrcseppekből és szeretné gondtalanul élvezni a szabadban töltött időt nyáron is, annak érdemes megfontolnia a következő szezon előtt az allergén immunterápiát. Mit kell tudni erről a kezelésről?

Már az első évben javulnak a tünetek 

Az allergén immunterápia lényege, hogy a kezelés során a beteg folyamatosan emelt dózisban azt az allergént kapja, ami az allergiás tüneteit kiváltja. A szervezete így idővel megtanulja elviselni az allergént, és miután hozzászokott, az allergiás tünetei sem jelentkeznek majd. Ez az idő egyénenként változó, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek tünetei már a kezelés első évében jelentősen javulnak. Ez igaz az általam is végzett szublingvális kezelésre, mely nem jár kötöttséggel, a betegnek az otthonában, cseppeket vagy napi egy tablettát a nyelve alatt feloldva kell beszedni – teszi hozzá dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Diagnosis - Allergy. Medical Concept with Blurred Text, Stethoscope, Pills and Syringe on Grey Background. Selective Focus. 3d Render.

Kinek érdemes ezt a kezelést választania? 

– Az allergén immunterápia ajánlható mindenkinek, aki idegenkedik a tartós gyógyszerszedéstől, hosszútávú megoldást keres az allergiája kezelésére. Átlagosan 3-5 éves kezeléssel akár 10 évre megszűnhetnek az allergiás tünetek. Mivel nem mindenki reagál egyformán a kezelésre, ezért ebben lehetnek egyéni eltérések.
– Annak is érdemes belevágnia, akinél a hagyományos tüneti szerek nem hoztak elég javulást, az allergén növény virágzásának idején még mindig zavarja az orr-, szem-, torokviszketés, orrdugulás, tüsszögés, ami miatt sokan éjszaka sem tudnak pihentetően aludni.
– Az érvek mellett szólhat az is, hogy a jelenleg elérhető allergia kezelési módok közül ez az egyetlen, amely képes megelőzni a további allergiák megjelenését, illetve azt, hogy az allergia szövődményeként asztma is kialakuljon.

Mikor lehet elkezdeni? 

A tüneti szerekkel ellentétben az allergén immunterápiát nem akkor kezdjük, amikor az allergiát okozó pollenek megjelennek a levegőben – magyarázza dr. Balogh Katalin. Ezt a kezelést az allergén növény virágzása előtt legkésőbb 2 hónappal meg kell kezdeni. Parlagfű allergiásoknak tehát május végéig, a nyírfa allergiásoknak decemberben, a pázsifűfélékre allergiásknak pedig márciusig, érdemes tehát előre feljegyezni. Az immunterápia akkor is végezhető, ha több mindenre vagyunk allergiások. Ilyen esetben a kezelés előtt végzett allergia vizsgálat eredményét a beteg beszámolója alapján, a tüneteivel összevetve határozzák meg, hogy melyik allergén váltja ki a legerősebb tüneteket, melyik okoz nagyobb mértékű életminőség romlást, s ez alapján arra a kezelést először megkezdik.

Forrás: Budai Allergiaközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X