Főoldal > EGÉSZSÉG > Erre figyelj laktóz intolerancia kivizsgálás előtt

Erre figyelj laktóz intolerancia kivizsgálás előtt

egészségemésztéslaktózlaktóz intoleranciaorvostejtejcukortejtermékvizsgálat
0

Írta:

Tejes ételek fogyasztását követően fellépő puffadás, hasmenés laktóz intolerancia tünete is lehet. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus elmondta, hogy a tejcukor érzékenység hidrogén kilégzési teszttel vizsgálható, ám a pontos diagnózishoz fontos, hogy néhány dologra figyeljünk a vizsgálat előtti napokban!

A kilélegzett levegőből mérhető

A laktóz, vagy tejcukor lebontását a vékonybélben a laktáz enzim végzi. A lebontott cukrok a véráramba, majd a szervekben felhasználásra kerülnek. Ha valamilyen okból a szervezetben az enzim mennyisége lecsökken, akkor a tejcukor lebontása nem tud tökéletesen végbemenni, a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető a mennyisége.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt elvégezhető méréshez vízben oldott laktózt kell meginni. 25kg-os testsúly alatt a testsúlytól függő mennyiségű, e felett egységesen 50 g laktózt oldanak fel egy pohár vízben, amit el kell fogyasztani. Ezt követően, megadott időközönként több alkalommal egy készülékbe kell levegőt fújni, a kilélegzett levegő hidrogén tartalma alapján lehet megállapítani a diagnózist. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilélegzett levegő hidrogén tartalma kórosan megemelkedik, a cukor felszívódásának zavara igazolódott.

biochemical analysis of milk

Mire kell figyelni laktóz intolerancia kivizsgálás előtt?

A teszt eredményét befolyásolhatja, ezért elvégzése előtti napon kerüljük a puffasztó ételek fogyasztását.
Hüvelyesek, magvak, gyümölcsök, szénsavas italok, felnőtt esetén alkohol sem fogyasztható.
A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni. Előtte nem szabad fogat mosni, dohányozni, rágózni és szájvizet használni.
Hasmenéssel, hányással, lázzal járó betegség, vagy felső légúti hurut esetén későbbi időpontra kell halasztani a vizsgálatot.
Antibiotikum szedését követően tíz nap várakozási időnek kell eltelnie. Ez azért fontos, mert az antibiotikum megváltoztatja a normál bélflórát, így akár álnegatív eredmény is születhet.

Forrás: Budai Allergiaközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X