Főoldal > EGÉSZSÉG > Hormonprobléma: íme a jelek

Hormonprobléma: íme a jelek

egészségmegőrzéshormonális zavarhormonokhormonváltozáshormonzavarkezelésváltozásvizsgálat
0

Írta:

A hormonzavar egyre több embert, elsősorban nőket érintő probléma. Néhány figyelmeztető tünet fennállásakor érdemes kivizsgáltatni hormonszintünket, hogy még idejében kiderülhessen, mi áll valójában a háttérben.

Problémás bőr

Mivel a pattanások kamaszkorban az erős hormonváltozások miatt alakulnak ki, így gyanítható, hogy szintén hormonális problémára utal, ha ezek a kellemetlen, gyulladt göböcskék felnőttként is jelen vannak arcunkon, dekoltázsunkon, vállunkon is. Persze számos más oka is lehet az aknéknak, de egy hormonszint vizsgálattal egyértelműen kimutatható, ha bármilyen hormonális elváltozás mutatkozik szervezetünkben.

Kimerültség

Bár a folytonos fáradtság sem utal minden esetben hormonális problémára, azért elég árulkodó jel lehet. Főleg, ha egyébként majd kicsattantunk az energiától, nincs vashiányunk, és különösebb változás sem történt az életünkben, ami indokolná enerváltságunkat. Ebben az esetben érintett lehet a pajzsmirigy-, inzulin-, ösztrogén-, progeszteron- és mellékvesehormon-szint is.

68711050 - tired girl sleeping on the table of the kitchen at breakfast

Testsúly ingadozás

A hirtelen fogyás-hízás egész biztosan nem jó jel, leggyakrabban hormonális okokra vezethető vissza. Míg a súlyvesztés a pajzsmirigy túlműködésére, addig a súlygyarapodás pajzsmirigy alulműködésére utalhat, főleg ha az a csípőknél és comboknál tapasztalható elsősorban. A hasi területen, karokon megjelenő zsírréteg azonban utalhat inzulinrezisztenciára, a mell hirtelen növekedése pedig az ösztrogénszinttel hozható összefüggésbe.

Hajhullás

A haj állapotának gyengülése, töredezetté válása, a hajhullás szintén utalhat hormonális zavarokra. Ebben az esetben is érdemes megfigyelni, hogy elsősorban mely területeken tapasztaljuk a tüneteket. Ha a fejtető környékén kezd ritkulni a hajunk, az pajzsmirigyzavart, ha a halántékon, az alacsony progeszteron- vagy ösztrogénszintet jelez.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X