Főoldal > EGÉSZSÉG > Hüvelyfertőzések: tegyük tisztába

Hüvelyfertőzések: tegyük tisztába

baktériumfertőzésgombagyógyuláshüvelyhüvelyfertőzéskezelés
0

Írta:

Sok a tévhit és a félreértés a hüvelyfertőzések között. Tegyük tisztába, melyiknek, mik a tünetei, következményei és kezelési lehetőségei!

Ha a hüvelyflóra természetes egyensúlya felborul, nincs semmi, ami az ott élő káros baktériumok és gombák szaporodásának útjába állna, ennek következtében pedig hüvelyfertőzés alakulhat ki. Vegyük sorra a fertőzéseket és kezelési lehetőségeiket!

A bakteriális hüvelyfertőzés

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb hüvelyfertőzés. Halszagú, híg, bőséges, fehéres-szürkés színű hüvelyfolyás jellemzi, és égő, kellemetlen érzés is kísérheti. Bár klasszikus értelemben nem tartozik a nemi betegségek közé, mégis van összefüggés a fokozott szexuális aktivitás, a gyakori partnercsere vagy egy új szexpartnerrel kezdett kapcsolat és a fertőzés megjelenése között. A problémát az okozza, hogy pl. a szexuális aktussal összefüggésben felborulhat a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya: a védelmet jelentő Lactobacillusok száma lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. A probléma antibiotikum-kezeléssel és a hüvelyflóra helyreállításával orvosolható.

97140942 - close up view of young woman with magnifier on white background. gynecology concept

A gombás hüvelyfertőzés

Sokan azt hiszik, hogy hüvelygomba elsősorban szexuális úton terjedő betegség, pedig a valóságban a ritkább eset az, hogy a partnerünktől kapjuk el a bajt. A legtöbbször a saját szervezetünkben is megtalálható – normál esetben ártalmatlan mennyiségű – candida gombafélék indulnak szaporodásnak, amikor valamiért felborul a hüvelyben élő mikroorganizmusok aránya, vagy olyan körülményeket teremtünk, ami kedves ezeknek a kórokozóknak. A gombás hüvelyfertőzés vezető tünete ugyancsak a hüvelyfolyás megváltozása: színe fehér, vagy sárgásfehér, állaga pedig darabos, túrószerű lesz, de szagtalan marad. Emellett kellemetlen, vagy akár erős viszketés és fájdalom is jellemző a szeméremtájékon. Szerencsére gombaellenes készítményekkel (kúppal, krémmel, vagy tablettával) kezelhető a fertőzés. Hogy ne is térjen vissza, érdemes rendszeresen hüvelyflóra-helyreállító kezelést beiktatni.

A trichomoniázis hüvelyfertőzés

A Trichomonas fertőzés a hüvely vagy a húgycső nyálkahártyának gyulladásával járó, klasszikus nemi úton terjedő betegség, amit a Trichomonas vaginalis nevű parazita okoz. Ebben az esetben a hüvelyfolyás kifejezetten kellemetlen szagú, habos, zöldessárga, és a hüvely égő, viszkető érzésével jár. Jellemző tünete továbbá, hogy a szexuális aktus is fájdalmat okoz. A teljes gyógyuláshoz mindkét félnek kezeltetnie kell magát, és a teljes gyógyulásig nem ajánlott a szex.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X