Főoldal > EGÉSZSÉG > A felejtés több energiát igényel, mint az emlékezés

A felejtés több energiát igényel, mint az emlékezés

agyagyműködésemlékfelejtésmemóriatrauma
0 0

Írta:

Egy új kutatás nemrég bizonyította be, hogy a felejtés több agyi működést és energiát igényel, mint az emlékezés. Mégis hogy lehetséges ez?

A nagy felfedezésre a texasi egyetem professzorai egy ún. idegi képalkotó eljárás segítségével jöttek rá, a meglepő tényt pedig azzal magyarázzák, hogy egy akaratlanul is megtörtént élmény elfelejtéséhez az átlagosnál több koncentrációra van szükség, ami nagyobb agyműködést igényel egy egyszerű emlékezéshez képest.

A felejtés pontos működését egyébként már évtizedek óta vizsgálják a tudósok, de eddig csak arra jöttek rá, hogy tudatos agyi tevékenységgel bizonyos emlékek idővel megfakulnak a memóriánkban, míg másokra percre pontosan emlékszünk.

Amennyiben az orvosoknak ezt az „rejtélyt” is sikerülne kideríteniük, egy olyan gyógyszer megalkotására is képesek lennének, mely eltörli a memória egy részét – ez pedig különösen az olyan tragédiákat és borzalmakat átélt pszichiátriai betegnek lenne különösen hasznos, akiknek a gyógyulása amúgy lehetetlen lenne. 

Amíg azonban a memóriatörlés jövőbeli módszere meg nem jelenik, az orvosok a különböző pszichiátriai kezeléseket (mint például a hipnózist, a pszichoterápiát vagy gyógyszeres kezelést), illetve az agykontroll elsajátítását és természetes gyógymódokat javasolják a tragikus élményeket átélt betegeknek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

e-szám mentesfüstli

Már a boltokban a Sága E-szám mentes, díjnyertes Füstlije! (x)

Írta:
12 órája 0 0

Idén másodszor rendezték meg a Mentes-M versenyt, ahol 114 termék mérettette meg magát. A Húsimádó szekcióban többek között a Sága Foods ízletes Füstli Natural virslijei is díjat nyertek. Ezek az első E-szám mentes virslik, amelyek ebben az elismerésben részesültek. A Sága ezen újdonságai már kaphatók a boltokban, így akár Ön is megkóstolhatja őket.