Főoldal > DIÉTA > Ez a 9 legjobb étel az agynak

Ez a 9 legjobb étel az agynak

agyételétkezésserkentő
0

Írta:

Tápláld az agyad, hogy mindig tökéletesen működjön!

Cékla

Kiváló zöldség, aminek köszönhetően csak úgy vágni fog az eszed. Kutatók szerint a céklában rejlő természetes nitrátok fokozzák a véráramlást az agyba, ezáltal javul a mentális teljesítőképesség is. Kíváncsi vagy, hogyan a legfinomabb a cékla? Süsd meg, majd szitálj rá egy kevés mézes dresszinget.

Dió

Ha úgy érzed, hogy szívesen nassolnál valamit, akkor az legyen egy marék dió. A dióban lévő különleges típusú antioxidáns és az omega-3 zsírsavak közti szinergia nagy mértékben felpörgeti az agyműködést.

okos2.jpg ()


Zsálya

A zsálya szintén egy szuper agyserkentő étek. Olyan összetevők találhatók benne, amelyekkel megelőzhető az acetilkolin lebontása: ez egy olyan neurotranszmitter, amely fontos szerepet játszik a tanulás és az emlékezés folyamatában. Amilyen gyakran csak lehet, kerüljön olyan fogás az asztalodra, amelynek elkészítéséhez szükség van zsályára.

Szardínia

Remekelni akarsz az értekezleten? Akkor ebédre vigyél magaddal egy szardíniás szendvicset! Ez a hal bővelkedik olyan omega-3 zsírsavakban (EPA és DHA), amelyek elősegítik az agy sejtjei közötti kommunikációt és a szellemi összpontosítás hatékonyságáért felelős neurotranszmitterek szabályozását is támogatja.

 Tojás

A tojás, pontosabban a sárgája a kolin egyik legértékesebb lelőhelye, ami szintén lényeges a szellemi kapacitás növelése szempontjából. Ha proteinben gazdag ételeket eszel reggelire, így például tojást, az összességében véve javítja a kognitív teljesítményed. Így az is hamarabb eszedbe jut, hol hagytad a kocsikulcsot.

Maté tea

A délutáni fáradtság ellen főzz egy bögre maté teát! Ez olyan gyógynövénytea, amelyet egy dél-amerikai növényből nyernek, és azt is megállapították róla, hogy fokozza a koncentrációt és a szellemi teljesítőképességet is. Ez annak köszönhető, hogy olyan stimulánsokat tartalmaz, mint a koffein.

Zabpehely

Az agy számára az elsődleges üzemanyag a glükóz, ami a szénhidrátokból származik, ez pedig bőségesen akad a zabpehelyben. Mivel a test a teljes kiőrlésű zabpehelyben lévő szénhidrátot lassan bontja le, így jó pár óráig éles elmével láthatod el a feladataidat.

Őrölt lenmag

A len az alfa-linolénsav (ALA) legjobb forrása – ez egy olyan egészséges zsír, amely javítja az agykéreg működését, ez pedig az agy azon területe, amely a szenzoros információkért, így például az érintésért és az ízlelésért felelős. Hogy „teljesítsd” a napi kvótát, egy evőkanál lenmagot szórj rá a salátára vagy keverd bele a turmixba.

 

 okos3.jpg ()
Spenót és más zöldségek

A Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik rengeteg zöldséget ettek – főleg zöld leveles zöldségeket (spenótot, római salátát), brokkolit valamint karfiolt – a kognitív hanyatlás jóval lassabb üteme figyelhető meg, szemben azokkal, akik kevés zöldséget fogyasztottak.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X