Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 tévhit az étkezésről, ami árthat az egészségünknek

7 tévhit az étkezésről, ami árthat az egészségünknek

alapélelmiszeregészséges táplálkozáséletmódétkezéstévhitek
0

Írta:

Az egészséges táplálkozás kulcsa az odafigyelés, van azonban néhány olyan régi, rosszul beidegződött tévhit, amely még az egészséges ételeket is ellenünk fordíthatja, vagy éppen ellenkezőleg elhiteti velünk, hogy az egészségtelen élelmiszerek jót tesznek a szervezetünknek. Íme néhány régi tévhit, amelyet ideje tisztázni!

A koleszterin csak rossz lehet 

A közvélekedéssel ellentétben a koleszterin nem feltétlenül rossz, érdemes tudni azonban, melyik típus árt az egészségünknek, ugyanis valójában a koleszterint szállító lipoproteinek típusa határozza meg, „jó” vagy „rossz” koleszterinről van szó. A rossz koleszterin hivatalos nevén az LDL az alacsony sűrűségű lipoproteint, míg a jó koleszterin, a HDL a nagy sűrűségű lipoproteint jelenti, a szívbetegségekért pedig nem a koleszterin felelős, hanem az azt hordozó fehérjetípus.

Young woman at home in Barcelona

Mindenkinek gluténmentesen kellene táplálkozni

Pár éve sokan úgy szoktak le a glutént tartalmazó ételekről, hogy nem voltak gluténérzékenyek. Tény, hogy akik nem képesek megemészteni a glutént, azoknak kerülniük kell a búzát, az árpát és a rozst. Aki azonban nem érzékeny, az hasznát veheti az ezekben az élelmiszerekben található rostoknak és egyéb tápanyagoknak.

A vörös húsok ártanak a szervezetnek 

Bár a tanulmányok szerint a vörös húsokban gazdag étrend szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, a sovány marhahús mértékletes fogyasztása egészséges. A B12-vitamin, a vas, a cink és a szelén a vörös húsban található alapvető tápanyagok. Vörös húst érdemes tehát enni, csak oda kell figyelni a mértékletességre.

Az embernek 2-3 óránként ennie kell

Nem csak kellemetlen, de szinte kivitelezhetetlen is, hogy az ember – különösen diéta alatt – 2-3 óránként egyen. A modern kutatások már kimutatták, hogy az étkezések gyakorisága nincs hatással a súlyvesztésre. A lényeg sokkal inkább az, hogy akkor együnk, amikor éhesek vagyunk, az étel legyen tápanyagban és rostokban gazdag, változatos, este pedig kerüljük a nehezen emészthető élelmiszereket.

Ami zsírszegény, az egészséges

Sajnos egy újabb hangzatos jelző, amely önmagában még egyáltalán nem garancia az egészségre: rengeteg tanulmány ma már cáfolja, hogy a zsírszegény étrend által megelőzhető lenne az elhízás vagy segítene megelőzni a betegségeket, sok zsírszegényként aposztrofált étel pedig rengeteg adalékanyagot és cukrot tartalmaz, éppen ezért nagyon tüzetesen érdemes elolvasni a zsírszegény jelzővel ellátott termékek címkéjét.

A gyümölcslé nem hizlal 

Ne feledjük, a gyümölcsök önmagukban is képesek nagyobb mennyiségű cukrot tartalmazni, a bolti dobozos gyümölcslevek esetében pedig a hozzáadott cukrokra is figyelni kell. Bár lehet, hogy a megvásárolt termék magasabb rosttartalmú, ha sok benne a hozzáadott cukor, sajnos nem csak a diétába nem illeszthető be, de még kifejezetten egészségtelen is.

A hús megrothad a vastagbélben

A szervezetünk felkészült arra, hogy húst fogadjon be és eméssze azt meg. A gyomorban elsőként a gyomorsav dolgozza fel a fehérjét, a vékonybélben az emésztőenzimek, a maradékot, mint a fehérjék, a zsírok és a tápanyagok pedig egyszerűen felszívódnak az emésztés során.

Forrásaink voltak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X