Főoldal > EGÉSZSÉG > Több ezren várnak segítségre – hiába

Több ezren várnak segítségre – hiába

betegségegészség
0

Írta:

A fogászati implantációk közel tíz százalékban fordul elő a beültetett műgyökér körül kialakuló gyulladásos szövődmény egy nemzetközi vizsgálat szerint. Hiába létezik a problémára gyógymód, az még nem terjedt el széles körben.

„Ha az implantátum körül kialakult gyulladás nem kerül időben kezelésre az implantátum elveszítéséhez és egyéb veszélyes szövődményekhez is vezethet. Figyelembe véve azt, hogy a beültetések száma évről-évre több tízezerrel nő, ebből jól becsülhető, hogy a kezelésre szoruló betegek száma akár tízezerre is tehető – hívta fel a figyelmet Dr. Czinkóczky Béla, szájsebész – az elrontott-, és speciális implantációs esetek szakértője.

A beültetett fogászati implantátum körüli gyulladás (periimplantitisz) kialakulásához számos ok vezethet, a leggyakoribb azonban valamilyen bakteriális fertőzés jelenléte. Mivel a szájüreg tele van baktériumokkal, leggyakrabban innen fertőződik be az implantátum.

A periimplantitisz esetek gyakran nem kapnak megfelelő, végleges gyógyuláshoz vezető ellátást. Ennek oka, hogy jelenleg nincs egységesen meghatározott szakmai protokoll, amely alapján ezt a szövődményt gyógyítani kellene. Többfajta irányelv létezik a kezelésre, de lényegükkel számos esetben nincsenek tisztában maguk a szakemberek sem, pedig a gyógyuláshoz vezető eljárások léteznek. A helyzet komoly gondot jelent, hiszen a későn felismert probléma és a rosszul megválasztott, hiányos kezelés előbb-utóbb az implantátum elvesztését, és komoly, visszamaradó kemény és lágyrészhiányok kialakulását eredményezi.

Bajra figyelmeztető jelek

Mivel az implantátumok és a rájuk felhelyezett fogpótlások funkcionális stabilitását a gyulladásmentes állapot garantálja, a periimplantitis tüneteinek észlelésekor gyors és hatékony beavatkozásra van szükség. Ennek ellenére, az egyik leggyakoribb probléma, hogy a tünetek észlelésekor nem kezdődik meg a kezelés. Ennek oka lehet egyrészt, hogy a páciens nem fordul időben szakemberhez, másrészt a rendelőben hosszú ideig csak tüneti kezelés folyik. A fennálló helyzet így azonban nem oldóik meg.

A fájdalom, ínyduzzanat, vérzés, váladékozás egyértelmű tünetei a gyulladásnak. E mellett, felléphetnek esetlegesen esztétikai elváltozások, mint az íny visszahúzódása, elszíneződése, vagy szabaddá válhatnak addig nem látható implantátum felszínek. nKritikusan fontos, hogy ha valaki a fent említett tünetek valamelyikét észleli, azonnal keresse fel a fogorvosát mert ezeket a gyulladásokat meg kell gyógyítani, hiszen az implantátum elvesztése mellett veszélyt jelenthet, hogy a műgyökér gócként kezd működni és a szervezetben bármely más helyen is komoly problémát okozhat.

Az egyetlen megoldás a szakszerű beavatkozás

„Panasz esetén elsősorban a beültetést végző kezelőorvoshoz forduljunk. E mellett fontos, hogy az időszakonkénti – legalább éves gyakoriságú- kontroll vizsgálatokon részt vegyenek a páciensek” – figyelmeztet Dr. Czinkóczky Béla. A hatékony kezelésben három alapvető fázis különíthető el. Először felszíni, konzervatív módokat, majd érzéstelenítésben végzett mélyebb beavatkozásokat, és végül szükség esetén kisebb sebészi beavatkozásokat alkalmaznak a szakemberek. Ha a fennálló állapot nem javul, vagy a gyulladás ismétlődően visszatér, keressünk fel implantológiai problémákban jártas szakértőt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X