Főoldal > EGÉSZSÉG > Erre is figyelj, ha nyaralni mégy

Erre is figyelj, ha nyaralni mégy

nyárnyaralásutazásúti patika
0

Írta:

A nyaralás tervezésénél gondoljunk arra is, hogy legyen kéznél kisebb rosszullétek, sérülések ellátásához szükséges eszköz és gyógyszer. 

Dr. Kádár János belgyógyász, immunológus, infektológus, az Immunközpont főorvosának segítségével összegyűjtöttük, mi az, amit érdemes az úti patikába készíteni.

Védekezés a vérszívók ellen

Akár erdőben, akár a vízparton tervezzük a nyaralást, szúnyogokkal mindkét helyszínen nagyobb mennyiségben találkozhatunk. Szúnyogriasztó ezért mindenképp kerüljön a bőrönbe. Ne feledkezzünk meg a kullancsok elleni védekezésről sem. Velük már nem csak az erdőkben, hanem parkokban, játszótereken, de a kertben is találkozhatunk. A kullancs eltávolításához vigyünk magunkkal patikában kapható csipeszt.

Gyomorrontás, székrekedés, hasmenés esetére

Más népek konyhája, a strandbüfék kínálata és sok esetben már önmagában az utazás okozta stressz is kiválthat kellemetlen tüneteket. Az ilyen helyzetekben jó, ha kéznél van egy savlekötő, görcsoldó és hasfogó készítmény. A kellemetlen tünetek megelőzésére, már az utazás előtt is érdemes probiotikum kúrát tartani. Valakinél az idegen környezet székrekedést okozhat, ezért hashajtót is érdemes az úti patikába készíteni. Trópusi országba menve a háziorvos javaslatát érdemes lehet gyógyszert vinni bélbaktérium-okozta súlyosabb fertőzés esetére. Az igazán óvatosak vigyenek magukkal egy-két kis zacskóval olyan sókeveréket (patikában kapható), amely vízben feloldva egy nagyobb hasmenéses só- és folyadékvesztéskor jó szolgálatot tehet.

Sérülések ellátása

Nem kell extrém sportokat űzni ahhoz, hogy a nyaralás alatt kisebb-nagyobb sérülésekre szert tegyünk. Elég egy óvatlan mozdulat, ha a cipő feltöri a sarkunkat vagy megvágjuk magunkat. Bőrfertőtlenítő spray, sebtapaszt, gézlap és rugalmas pólya jól jöhet ilyen esetekben. Ügyeljünk a sérülések megelőzésére is, a tengerparti nyaralásra készülők – különösen a köves, sziklás partszakaszokon – de feledkezzenek meg a vízi cipő viseléséről. Ha tengeri sünbe lépnek, az állat éles tüskéi komoly gyulladást is okozhatnak, a felépülés hosszadalmas, akár a nyaralás hátralévő részét is ágyban tölthetik.

Nátha és allergiás tünetek leküzdésére

Nyáron leginkább a légkondicionálók okozhatnak kellemetlen légúti betegségeket. Ha az autóban túl hűvösre állítjuk, vagy magunkra irányítjuk, torokfájás, náthás tünetek jelentkezhetnek. Ezek kezelésében nyálkahártya lohasztó orrspray, tengervizes orrspray és torokfertőtlenítő cukorka, láz- és fájdalomcsillapító segíthet. Allergiás tünetek ellen antihisztamin tartalmú készítmények segíthetnek – akár a komolyabb viszketéssel járó, váratlanul megjelenő csalánkiütéses tüneteket is enyhíteni.

Krémek és gélek

Nyaralás alatt ügyeljünk a fényvédelemre, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő naptejet nem csak a strandon, hanem minden esetben, amikor a szabadban tartózkodunk. Ezzel együtt jó, ha van nálunk a leégés tüneteit csillapító, bőrnyugtató és napozás utáni regeneráló  krém is. Bizonyos készítmények segíthetnek túrázás előtt az izmokat bemelegíteni, a reumás panaszokat enyhíteni, ficam, zúzódás kezelésében is. Hasznos lehet ilyen esetekre a hűtőben tartani, vagy hűtőtáskában magunkkal vinni jégzselét. Szükség esetén gyorsan lehűti a fájó vagy égő testrészt.

Fontos!

·     A rendszeresen szedett gyógyszereket ne felejtsük el időben felíratni.

·     Kérdezzünk rá, nézzünk utána nem okoz-e valamelyik készítmény – például bizonyos fájdalomcsillapítók, szívritmuszavarra szedett és egyes pszichiátriai gyógyszerek, antibiotikumok – fényérzékenységet! Ha a gyógyszer cseréjére nincs mód, a napsugárzást kerülni kell, vagy fokozott óvatosság – UV-szűrős ruházat viselése – ajánlott.

·     A napfény rontja a lupusz nevű autoimmun betegségben szenvedők tüneteit. A betegek figyelmét ezért minden esetben felhívjuk arra, hogy fokozottan ügyeljenek a fényvédelemre. 

·     Amennyire lehet, ügyeljünk a megelőzésre. A lábunkat a tengerben védjük cipővel, kerüljük a túlzott légkondi használatot és a legmelegebb órákban húzódjunk árnyékba.

·     Kirándulások, strandolás során ne feledkezzünk meg a rendszeres folyadékfogyasztásról és a napszúrás elleni védekezésről – fejfedő viseléséről sem.

·     Nyáron a gyógyszerek tárolásából is adódhatnak problémák. A magas hőmérsékletet sok gyógyszer nem bírja, a több órás autóút alatt elveszthetik hatásukat. A készítményeket ezért mindig előírásnak megfelelően tároljuk hűvös, napfénytől védett helyen, szükség esetén hűtőtáskában szállítsuk.

Forrás: Immunközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X