Főoldal > EGÉSZSÉG > Milyen az ideális napszemüveg?

Milyen az ideális napszemüveg?

betegségegészségnapszemüvegnapvédelemszemszem védelemUVUV-szűrő
0

Írta:

Nem mindegy, milyen napszemüveget hordunk, hiszen az erős UV-sugárzás a szemedet is veszélyeztetheti.

Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa a szemvédelem jelentőségéről és a napszemüveg választásról beszélt.

Miért kell védeni a szemet?

Az UV sugárzás káros hatásai az élet során összeadódnak, a károsodás pedig lassan, észrevétlenül jelenik meg, és végül színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is jelentkezhet.  Ahol az UV-sugárzás visszaverődik (például víz mellett), ún. hóvakság alakulhat ki, amely igen fájdalmas, de általában 1-2 nap alatt magától gyógyul.
Ráadásul, ha rendszeresen éri sugárzás a szemet, akkor egyéb szemfelszíni elváltozások is keletkezhetnek, például a kúszóhártya.

A sötétebb biztonságosabb?

Az erős napsugárzás az egészséges szemnek is terhelést jelent, így a jó minőségű napszemüveg nélkülözhetetlen. Nem ajánlatos piacon, utcán napszemüveget vásárolni, mert ami feltűnően olcsó, szinte biztosan nem szűri meg az UV-sugarakat. Ha szeretnénk megbizonyosodni a napszemüvegünk védő funkciójáról, forduljunk optikushoz, aki egy készülékkel be tudja mérni, valós-e az UV-védelem.

– Az UV-szűrés tekintetében nincs jelentősége a lencse színének és sötétségének – tévhit, hogy a sötétebb jobban véd. Ugyanis a túlzottan sötét, megfelelő védelem nélküli lencse mögött jobban kitágul a pupilla, így több ultraibolya sugár jut a szembe. A zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a sárga jó képélességet biztosít, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a kék pedig jól ellensúlyozza a vakító fehérséget. A szemészorvossal érdemes tisztázni, hogy a választott kontaktlencse tartalmaz-e UV szűrőt – ismerteti dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa.

Akiknek különösen fontos a szemvédelem

-Csecsemők, kisgyerekek
Már az egészen kicsiket is érdemes hozzászoktatni a napszemüveghez, mivel az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére, és így később sem fognak idegenkedni a hordásától.

– Szürkehályog esetén
Mára bebizonyosodott az UV-sugárzás és a szürkehályog összefüggése, így megelőzésképpen is fontos a megfelelő védekezés. A súlyos látásromlások közel felének hátterében ugyanis éppen a szürkehályog húzódik meg.

– Szemműtét után
Bármilyen típusú szemműtét után kiemelten fontos a szem védelme, ezért a frissen műtött betegeknek minden időjárási körülmény közt ajánlott a valódi UV-szűrős napszemüveg viselése.

– Sárgatest sorvadás esetén
A sárgatest sorvadás (makula degeneratio) az éleslátás helyének időskori károsodása, az 50 éves kor felett kialakuló, jelenleg gyógyíthatatlan vakság főbb okozója. A kutatások szerint az UV-sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében, és a sárgatest sorvadásban.

– Bizonyos gyógyszereket szedők
Egyes gyógyszerek (például fogamzásgátlók, vízhajtók, néhány antibiotikum és nyugtató) fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X