Főoldal > EGÉSZSÉG > Így csökkentsd a koleszterinszinted – 5 bevált módszer

Így csökkentsd a koleszterinszinted – 5 bevált módszer

koleszterinkoleszterincsökkentés
0

Írta:

A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, többek között ezért sem szabad félvállról venni!

Kétféle koleszterin létezik, az úgynevezett jó, a HDL, és a rossz, az LDL koleszterin. Az LDL-t elősegíti, hogy a szövetekből a vérkeringésbe kerüljön a koleszterin, a jó ezzel szemben eltávolítja a felesleget, ami a májba kerülve lebomlik.

A magas koleszterinszint legfőbb oka az elhízás, ami kialakulhat az egészségtelen táplálkozástól és a mozgásszegény életmódtól is. Ilyenkor lelassul a koleszterin-anyagcsere és magas lesz a vérben mért szintje. A probléma kialakulásában mindemellett a stressznek és az öregedésnek is óriási szerepe van.

Tudtad? Felnőtteknél a 240 mg/dl vagy az annál magasabb érték számít magasnak. A rossz – LDL – koleszterin szintjének alacsonyabbnak kell lennie 100 mg/dl-nél, a HDL szintje pedig 40 mg/dl fölött megfelelő.

Mit tegyünk, ha magas a koleszterinszintünk?

1. Változtassunk az életmódunkon!

A rendszeres testmozgás erősíti a szívizomzatot, segíti a fogyást, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Ne feledjük: három kiló súlycsökkenés mérhető koleszterinszint csökkenéssel jár.

2. Figyeljünk oda, mit eszünk!

Fogyasszunk sok zöldséget (brokkoli, sárgarépa) és gyümölcsöt (citrusfélék), teljes kiőrlésű gabonaféléket. Ezek rosttartalma megköti a zsíradékot és nem engedi felszívódni. Mindemellett javasolt a húsfogyasztás csökkentése is, figyeljünk a sajtokban, sovány húsokban, szalámikban, virslikben és édességekben található rejtett zsiradékokra is!

3. Részesítsük előnyben az omega-3 zsírsavakat!

Az omega-3 zsírsavak rendkívül hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet. Főleg a különféle halakban található, ezért fontos, hogy a halételek fontos szerephez jussanak az étrendükben.

  • lazac
  • szardínia
  • tonhal
  • hering
  • pisztráng
  • makréla

Tudtad? A vizsgálatok szerint a vér összkoleszterin-mennyiségének 10%-kal történő csökkenése a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét a felére képes redukálni.

4. Szójafehérje, az igazi jolly joker

Kutatások bizonyítják, hogy a szójafehérje pozitívan hat a koleszterinszintre. Ehhez elegendő már napi 25 gramm fogyasztása, amit megtalálunk 180 gramm tofuban vagy fél liter szójatejben.

5. Zabpehely reggelire? Naná!

A zabpehelynek nagyon magas a rosttartalma, melynek köszönhetően jótékonyan hat a koleszterinszintre. Továbbá a benne található béta-glükánnak is hasonlóan pozitív hatása van.

(címlap fotó: 123rf)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X