Főoldal > EGÉSZSÉG > Tegyél jót a szíveddel! Elmondjuk, hogyan!

Tegyél jót a szíveddel! Elmondjuk, hogyan!

koleszterinmegoldásszív
0

Írta:

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy életvitelünk teljes mértékben befolyásolja szívünk egészségét és teljesítőképességét. Könnyítsük meg a munkáját, hiszen értünk dolgozik!

A baj hamar megvan, vegyük komolyan!

A mozgásszegény életmód, a stressz, a rendszertelen és egészségtelen táplálkozás mind hozzájárul a koleszterin szint emelkedéséhez. Ha a vérben túl magas a koleszterin szintje, akkor ez a zsírszerű anyag megtapad az érfalakon, amitől idővel csökken az erek rugalmassága és az artériák beszűkülnek, így a vér áramlása a szív felé akadályokba ütközik. Ez mellkasi fájdalmakhoz, magas vérnyomáshoz, szívinfarktushoz, agyvérzéshez, strokehoz vagy tüdőembóliához vezethet.

Hogy tegyünk jót a szívünkkel? Egyszerű: mozogjunk rendszeresen.

Szívünk maga is egy izmos falú szerv, ezért az edzés éppen olyan erősítő hatással van rá, mint más izmainkra. Itt is fontos azonban betartanunk a fokozatosság elvét. Kezdetben elég egy kis séta, később egy könnyed futás vagy kerékpározás napi minimum fél órában, és máris sokat tettünk szívünk egészségért. A rendszeres mozgás következményeként a szívünk megerősödik, és egy-egy szívdobbanással több vért tud a szervezetünkbe pumpálni. Ezzel a sejtjeink több oxigénhez jutnak. A mozgás az érfalakat is erősíti, így a magas vérnyomás, a trombózis vagy akár az agyi infarktus veszélyét is csökkenthetjük.

Kerüljük a stresszes helyzeteket!

Nehéz, de nem lehetetlen! A folyamatos stressz hatására ugyanis alvászavarok, fáradékonyság, ingerültség, gyakori fejfájás, szédülés, rossz közérzet, szorongás léphet fel, valamint depresszió, magas vérnyomás és szív- és érrendszeri betegségek jelentkezhetnek. Próbáljunk meg kikapcsolódni és pihenni, relaxálni vagy olyan sportot választani – például a jóga – ami segít ellazulni. Ezzel a szívünknek is sokat segítünk.

Válogassuk meg, mit eszünk!

A szívünk érdekében olyan étrend javasolt, ami nem tartalmaz belsőségeket, szalonnát, zsíros húsokat, viszont bővelkedik sovány húsban, halban, zöldségben, teljes kiőrlésű gabonában és gyümölcsben. Fogyasszunk sok folyadékot, lehetőleg vizet, vagy ízesítés nélküli zöld teát. A napi ajánlott folyadékbevitel két és fél – három litert jelent!

Mondjunk nemet a dohányzásra!

A dohányfüst emeli a vérnyomásunkat, rontja a vérkeringésünket, hiszen kátrány, szén-monoxid, szén-dioxid, nitrogén-oxid, formaldehid, hidrogén-cianid és még számos más méreg jut be vele a szervezetünkbe. A hosszú távú dohányzás így nemcsak a tüdőnknek árt, hanem érszűkületet is okoz, ami szívinfarktushoz, agyi infarktushoz vezethet.

Mértékkel az alkohollal!

A vörösborban nagy koncentrációban kimutattak antioxidánsokat, amelyek javítják az erek működését és csökkentik a véralvadást. Ha azonban egy vagy két pohárnál többet fogyasztunk, az már kedvezőtlenül hat a szívre, gyorsul a pulzusszám és emelkedik a vérnyomás. Így a hangsúly az alkohollal szemben is legyen a mértékletességen!

(címlap fotó: 123rf)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X