Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért görcsölhet a derék?

Miért görcsölhet a derék?

derék görcsderékfájásfájdalomgörcs
0

Írta:

Szakorvos beszél az otthoni és orvosi lehetőségekről.

Amikor úgy érezzük, görcsöl a derekunk, tulajdonképpen az izmok akaratlan összehúzódásától vagy feszülésétől, illetve az izompólya megbetegedéseitől szenvedünk.  Az érzés annyira fájdalmas lehet, hogy akár a mozgást is megakadályozza, dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa szerint házilagos és professzionális kezelésekkel is lehet rajta segíteni.

Miért görcsölhet a derék?

Az alsó háti szakaszban jelentkező görcsnek oka lehet egy rosszul kivitelezett emelés, az izmok, ínak, ínszalagok, porckorongok, fascia (izompólya) és csigolya eltérések, sérülések. Igen gyakori az úgynevezett FDS (Fascia Dystorsios Syndroma) kialakulása is. Bizonyos sportok is vezethetnek görcshöz, hiszen például a fociban vagy a golfban a hirtelen és ismételt elfordulások, a csavaró, rotáló túlzottan igénybe vehetik az izmokat. A hátizmok sérülékenységét növeli a gyenge hasizomzat, amely máskülönben segítene megtámasztani a hátat. Ráadásul a gyenge és merev izmok nyilván könnyebben megsérülnek, mint az erős és hajlékonyabb izmok.  

Természetesen komolyabb betegségek is okozhatnak ilyen tünetet, ha például csigolyacsúszással, gerincferdüléssel, a porckorongok kopásával és sérülésével, ízületi gyulladással vagy csigolyarepedéssel küzdünk.  

– Ahhoz, hogy megállapíthassuk, pontosan mi okozza a görcsös derékfájdalmat, ismernünk kell a részleteket: mióta fáj, milyen gyakran jelentkezik a görcs, milyen fokú a fájdalom, mi vált be eddig a fájdalomcsillapításban – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa. – Sok esetben a fizikális vizsgálaton túl képalkotó diagnosztikára is szükség van, szóba jöhet például röntgen, ha törésre gyanakszunk, illetve MRI vagy CT, amivel az izmok és a szövetek, a porckorongok állapotáról is képet kaphatunk.

Kezelési módszerek otthon és az orvosnál

Ha a görcs egy baleset vagy rossz mozdulat következménye, érdemes lehet kipróbálni a hideg-meleg váltott borogatást. A hideg csökkenti a gyulladást, a meleg pedig javítja a véráramlást. A rövidtávú deréktáji fájdalomnál beválhatnak a recept nélküli nem-szteroid gyulladáscsökkentők és az izomlazítók, amelyek gyorsan segíthetnek a helyzeten. Arnold doktor szerint ugyanakkor más a helyzet, ha tartós vagy visszatérő fájdalomról van szó. 

– Ha diagnosztizáljuk a fájdalom okát, gyulladáscsökkentő injekciókkal sokat tudunk enyhíteni a kínzó, gyakran a mozgást is lehetetlenné tevő fájdalmon. Természetesen minden esetben mérlegelendőek az előnyök és az esetleges mellékhatások, de „elsősegély” gyanánt a gyors megoldások nagy megkönnyebbülést jelenthetnek a páciensnek. Hosszútávon azonban nyilván az a cél, hogy a kiváltó okot kezeljük, amelyet felderítve sok esetben ajánlható az orvosi akupunktúra és a neurálterápia. Ez utóbbi gyakorlatilag egy injekciós kezelésekre épülő rendszer, amellyel nem csak helyi érzéstelenítés érhető el, de úgynevezett idegrendszer áthangoló hatás is. Ez utóbbinak ráadásul van gerincvelői, illetve magasabb szintű, központi idegrendszert érintő hatása is. Külön előnye, hogy jól kombinálható más kezelésekkel is, mint például az orvosi kollagén injekció kúra, lágylézer terápia és  funkcionális  gyógytorna.

A kiújulást érdemes megelőzni

Természetesen nem garantálható, hogy a hatékony kezelések egyszer s mindenkorra kizárják a görcsös derékfájdalom visszatértét, de tudatos életmóddal magunk is dolgozhatunk a megelőzésen. Dr. Arnold Dénes Arnold szerint a túlsúly egy részének leadásával, a megfelelően kiképzett, alacsony sarkú cipő viselésével, a helyes testtartással, a rendszeres fizikai aktivitással, a szakember irányításával végzett szegment-stabilizáló gyógytornával, a has-hát imbalance korrekcióval, a túl sok ülés, fekvés kerülésével, sőt a személyre szabott megfelelő táplálkozással és stresszkezeléssel sokat tehetünk a derék izmainak megerősítéséért, a helyes struktúrák megőrzéséért, végső soron a szabad, fájdalommentes életért.

Forrás: FájdalomKözpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X