Főoldal > EGÉSZSÉG > Ilyen sok embert érint a cukorbetegség

Ilyen sok embert érint a cukorbetegség

betegségcukorbetegségdiabéteszegészség
0

Írta:

A lakosság közel 10 százaléka cukorbeteg. Becslések szerint azonban ennél jóval többen érintettek: akár másfél-kétmillióan élnek ma hazánkban ismert vagy ismeretlen módon diabéteszben, illetve valamelyik kórmegelőző állapotában!

Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusát kérdeztük.

A cukorbetegség (diabetes mellitus) csak látszólag egységes kórkép, klinikai tünetei nagyban függenek attól, hogy milyen típusú diabéteszről van szó.

Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség, örökletes és környezeti tényezők állhatnak a kialakulás hátterében. Inzulinfüggő diabétesznek is nevezzük: a szervezet megtámadja a hasnyálmirigyben található inzulintermelő sejteket, és elpusztítja azokat, ezért élethosszig tartó inzulinterápia vár a páciensre, akik között több a gyermek és a fiatal felnőtt. Az 1-es típusú diabétesz előfordulása magasabb északon, és alacsonyabb a déli mediterrán, illetve trópusi államokban, jellegzetes szezonális halmozódás is megfigyelhető a késő őszi és téli hónapokban (leginkább olyan vírusfertőzések jöhetnek szóba, amelyek kórokozói a hideg évszakban virulensek).

A 2-es típusú diabétesz esetében egészen más a helyzet. A szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelően kifejteni, és inzulinrezisztencia (IR) alakul ki. A 2-es típusú cukorbetegség akkor jelenik meg, amikor a szervezet már nem tudja ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát, kimerül a hasnyálmirigy (éppen ezért jellemző az IR esetében a 2-es típusú diabétesz). Az állapot szorosan összefügg az egészségtelen életmóddal és a nem megfelelő táplálkozással. Felnőttkori cukorbetegségnek is szokták nevezni, ám ez ma már nem állja meg a helyét, ugyanis nagyon sok súlyproblémával élő gyermeknél és fiatalnál is felfedezik.

Diabétesz: kik vannak veszélyben?

Hazánkban az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség a lakosság 9,5 százalékát érinti – olvasható a Nemzetközi Diabétesz Adatbázisban. Az Európai Unió országait összehasonlítva: mi a középmezőnyben vagyunk, Portugáliában él a legtöbb (14 százalék) cukorbeteg, Luxemburgban ez az arány nem éri el a 6 százalékot.

glucometer, diabetes syringe, pen and medical form on white background

A részletes adatokat tekintve: hazánkban 727 ezer 2-es típusú cukorbeteget számoltak össze 2014-ben (a lakosság 7 százaléka), az újonnan diagnosztizáltak több mint fele nő. Az életkor előrehaladtával egyre több a 2-es típusú cukorbeteg, a 60 év felettiek 20 százaléka él ebben a betegségben – derül ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének információjából.

Felnőttkorban az esetek közel fele nem ismert, azaz nem diagnosztizálták. Riasztó becslés: akár másfél-kétmillió ember él ma hazánkban ismert vagy ismeretlen módon cukorbetegségben, illetve valamelyik kórmegelőző állapotában!

A betegség kialakulásának kockázatát növeli a 45 év feletti életkor, ha volt vagy van a családban cukorbeteg, elhízott, nőknél pedig volt terhességi diabétesze, amennyiben nagy súlyú magzatot szült, kórelőzményben szívbetegség szerepel – sorolja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont belgyógyász-diabetológusa.

Komplex terápia – élethosszig

A gyógyszeres, illetve inzulinterápia mellett lényeges az életmódváltás rendszeres kardio mozgással és izomerő növelő edzéssel, valamint az egyénre szabott diéta megtervezése dietetikus részvételével. Miután egy életre szóló állapotról és terápiáról van szó – különösen az 1-es típusú diabétesz esetében – fontos a rendszeres diabetológiai kontroll vércukorszint ellenőrzéssel.

A Cukorbetegközpont orvosa felhívta a figyelmet arra is: a gyógyszerek (antidiabetikumok) szedése mellett is fontos az életmód-terápia betartása, ugyanis csak így kerülhető el az állapot romlása, az inzulinkezelés esetleges elindítása, a szövődmények, akár a súlyosabb betegségek kialakulása.

Forrás: Cukorbetegközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X