Főoldal > EGÉSZSÉG > A hasfájás leggyakoribb okai

A hasfájás leggyakoribb okai

gyomorfájásgyulladáshashasfájás
0

Írta:

Újra és újra úrrá lesz rajtad a hasfájás, de a valódi okára egyszerűen nem tudsz rájönni? Olvass tovább, hiszen kiderül, mi minden állhat a háttérben, illetve mikor tűnik ártatlannak a dolog, illetve mely szituációkban kell azonnal felkeresned az orvosodat.

Vakbélgyulladás

A vakbélgyulladás kezdődhet olyan általános hasi fájdalommal, amiből eleinte nem is lehet arra következtetni, hogy nagyobb a baj egy egyszerű emésztési problémánál. De ha már a has egy bizonyos részeire korlátozódik, és nemhogy szűnne, de leginkább fokozódik a fájdalom, ne húzd az időt, fordulj mielőbb orvoshoz.

Gyomorfekély

Az epehólyag vagy gyomorfekély is nagyon hasonló tünetekkel kezdődik. A has csak egy bizonyos területén érezhető a fájdalom, és ez a későbbiekben sem változik. Ha egyre fokozódó hasi görcsöt tapasztalsz ugyanazon a ponton, és minden lehetséges okot végigzongoráztál már magadban, ami kiválthatná, de mégsem jutsz eredményre, elkerülhetetlen, hogy szakemberhez fordulj, mielőtt még nagyobb baj történik.

Emésztési zavarok

Az emésztési zavarokat nem csak egy bizonyos területen érezhető fájdalom kíséri, hanem egy általános, az egész hasfalat érintő kellemetlen tünet. Általában azonban ilyenkor a betegek többsége tisztában van a kiváltó okokkal: túlevés, zsíros, nehéz ételek fogyasztása, mozgáshiány, székrekedés. Ha ezek valamelyike fennáll, és a hasfájás idővel enyhül, valószínűleg emésztési problémák léphettek fel nálad.

Hasi görcsök

Nagyon kellemetlen, bár az esetek többségében azért ártalmatlanok a hasi görcsök. Ezt legtöbbször a bélrendszeren áthaladó gázok okozzák, nők esetében pedig a menstruáció ideje alatt tapasztalhatóak hasonló tünetek. Ha nem tart tovább egy napnál, valószínűleg nincs ok az aggodalomra, ám ha 24 óra elteltével sem enyhülnek a panaszok, mielőbb orvoshoz kell fordulnod.

Sérülések

A hasi sérülések értelemszerűen hasfájáshoz vezethetnek. Elég, ha csak megütöd valamivel, a fájdalom máris jelentkezhet. Ha ez rövid időn belül elmúlik, akkor csak könnyebb sérüléssel volt dolgod, ha azonban szűnni nem akaró fájdalmat tapasztalsz, irány az orvos. Ekkor ugyanis könnyen előfordulhat, hogy valamelyik hasi szerved komolyabban megsérült, és minél előbb orvosi ellátásra van szükséged.

Daganatos megbetegedések

Az újra és újra visszatérő, és egyre erősödő hasfájások hátterében akár daganatos megbetegedések is állhatnak. A petefészekrák, gyomor- illetve béldaganatok a leggyakoribbak az ilyen panaszok megléténél, ezért ne halogasd a szűrővizsgálatok gyors elvégzését, ha rendszeres fájdalom gyötör hastájékon.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X