Főoldal > EGÉSZSÉG > Mi a különbség a fehér és a barna tojás között?

Mi a különbség a fehér és a barna tojás között?

életmódtojás
0

Írta:

Mindig hezitálsz, melyiket válaszd? Segítünk: nem mindig a barna színű tojás a jobb!

Bár a köztudatban úgy él, hogy (a liszthez és a kenyérhez hasonlóan) a tojások közül is a barna színű a legjobb választás, a valóságban azért ez nincs teljesen így. Hogy miért? Az étkezési szakértők szerint egyáltalán nem a szín számít, hanem az, hogy milyen ételeket evett, illetve milyen körülmények között nevelkedett az a tyúk, akiből kipottyant a tojás.

Sajnos ezt a legtöbben nem tudják, és gyakran fordul elő, hogy az amúgy teljesen egészséges étkezési szokásokat követő ismerősünk azt hangoztatja a szupermarketben, hogy ő csak a barna színű tojást szokta megvenni, mert az az egészséges – ezzel pedig alaposan félrevezet másokat. Az igazság ugyanis az, hogy a barna színű tojás nem, illetve nem feltétlenül egészségesebb, mint a fehér változat. Legközelebb tehát, ha hasonló kérdésekbe bonyolódsz, a következő okokat fogod tudni felsorakoztatni a tojás szín-és minőségkérdését illetően.

Minden tojás más és más színű

Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a tojás héjának a színe csupán egy dologtól függ: attól, hogy milyen sötét színe volt a tyúknak, aki éppen fölötte ült. A fehér tyúkok ugyanis fehér tojást, a barnás, vöröses és feketés színű állatok pedig sötétebb színűeket termelnek. Érdekességképpen még azt is megemlítheted, hogy az ameraucana (ejtsd: amerókána) tyúkfajta kék színű, míg az olive eggers tyúkok olívazöld színű tojásokat tojnak.

A szín nem befolyásolja a tojás ízét

Minden tojás ugyanolyan értékes tápanyagokkal (A-, B-, D-, E-vitaminokkal, foszforral, nitrogénnel, luteinnel, kolinnal, cinkkel, vassal, valamint rengeteg fehérjével) rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az ízük is ugyanolyan. A különbség csak a biogazdálkodásból vagy a csak kukoricán élő tyúkokból származó tojásokon vehető észre, azok ugyanis még egészségesebbek és finomabbak, mint a tömegtermelésen átesett tojások. Ha azonban már lejárt a tojás ideje, akkor nagyon kellemetlen, kifejezetten rossz íze lehet a tojásnak – azokat inkább dobd a kukába, ne fogyaszd el őket.

A barna színű tojások többe kerülnek

Természetesen a kis-és nagykereskedések is tisztában vannak azzal, hogy a laikusok egészségesebbnek gondolják a barna színű tojásokat, ezért a marketingesek nem ritkán 20-30%-kal drágábban árazzák be a sötétebb változatokat. Őrület, nem?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X