Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért jó a tojás reggelire?

Miért jó a tojás reggelire?

egészségétkezéskoleszterinlátásszemtojásvitamin
0 0

Írta:

A makuladegeneráció homályos látást, sőt, vakságot is okozhat. Kiderült, hogy a tojás kulcsfontosságú a szem megfelelő egészségéért.

Miért jó a tojás reggelire?
Biztosan hallottad már, hogy a sárgarépa jó a szemnek, de hogy a tojás? Valójában igen, nemcsak egy fehérjében gazdag, tápláló reggeli lehetőségét rejti, a tojás a szem egészségéért is sokat tesz.

A pigmentek, amik a tojás sárgájának színét adják, megegyeznek azokkal, melyek a szemet védik a káros sugaraktól. A szem és látás egy fontos eleme az úgynevezett sárga folt, ami a látás élességéért felelős terület. Idősebb korban ez a terület gyakran elkezd sorvadni, emiatt romlik a látás. De a kor önmagában nem eredményezi a sorvadást, a káros sugarak beszivárgása felelőssé tehető a sárga folt elsorvadásáért.

Hogyan védi meg a tojás a szemet? 
Bizonyíték van rá, hogy a nagyobb antioxidáns bevitel képes a szemet megvédeni a káros sugarak hatásaitól. A legnagyobb haszon a lutein és zeaxantin esetében mérhető, mely két antioxidáns megtalálható a tojás sárgájában is, de megvan a spenótban, kukoricában és paprikában. A tudósok azonban azt is megfigyelték, hogy az emberi szervezet sokkal könnyebben veszi fel a két vegyületet a tojásból, mint a növényekből, ami leginkább a mikrotápanyagoknak (A-, C- és E-vitaminnak) és a zsiradéknak köszönhető.

40299811 - large cast iron skillet with fried eggs in green, yellow, red and orange bell peppers sitting on wooden table with pepper slices

A tojásnak nem magas a koleszterinszintje? 
Valóban nagy mennyiségű koleszterin található a tojásban, de a koleszterin feldolgozása sokkal bonyolultabb folyamat, mint azt korábban gondolták a kutatók. Egy kutatás során napi 1 tojás elfogyasztását kérték a vizsgálati alanyoktól. Az 5 hetes kutatás során a bevont emberek lutein és zeaxantin szintje nőtt, míg a koleszterinszintjük nem emelkedett.

Egyél több tojást!
Érdemes lehet tehát a makuladegeneráció elkerülése érdekében több tojást fogyasztani, de a tervedet mindenképp oszd meg az orvosoddal, mert ő fogja tudni megmondani, hogy az általános egészségi állapotod és életmódod napi hány tojást enged meg.

A szem védelmében fontos még:
– Rendszeres orvosi ellenőrzés egészséges szem esetében is.
– Óvd a szemed a naptól!
– Egyél sok diót, magvakat, zöldséget!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

e-szám mentesfüstli

Már a boltokban a Sága E-szám mentes, díjnyertes Füstlije! (x)

Írta:
tegnap 0 0

Idén másodszor rendezték meg a Mentes-M versenyt, ahol 114 termék mérettette meg magát. A Húsimádó szekcióban többek között a Sága Foods ízletes Füstli Natural virslijei is díjat nyertek. Ezek az első E-szám mentes virslik, amelyek ebben az elismerésben részesültek. A Sága ezen újdonságai már kaphatók a boltokban, így akár Ön is megkóstolhatja őket.