Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 dolog, amit eddig nem tudtál a tojásról

7 dolog, amit eddig nem tudtál a tojásról

diétaegészségfehérjefehérjedúsfogyástápanyagtojástojássárgája
0

Írta:

Bár állandó vita tárgya, hogy milyen hatással van szívünk egészségére, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a tojás az egészséges diéta része.

Az ízletes és sokféleképpen elkészíthető tojás nagyszerű B-vitamin-, tápanyag- és fehérjeforrás.  Bár állandó vita tárgya, hogy milyen hatással van szívünk egészségére, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a tojás az egészséges diéta része. Sőt egy kutatás szerint, ha tojást reggelizünk, ellentétben a müzlivel vagy az első étkezés teljes elhagyásával, az csökkenti a cukor utáni sóvárgást és a zsíros ételek fogyasztását a nap későbbi szakaszában. Még meglepőbb azonban, hogy mennyi mindent nem tudtunk idáig erről az alapélelmiszerről.

A tojássárgája fejleszti az agyműködést

A tojássárgája az egyik leggazdagabb, de diétás forrása (a B-vitamin komplex részeként) a kolinnak, amely szoros összefüggésben van a jobb idegrendszeri funkciókkal. A kolin bizonyítottan segíti a magzat agyi fejlődését is, így kismamáknak nagyon fontos a fogyasztása (nyersen viszont tilos!). Ráadásul a boldogságérzettel is szoros összefüggésben van. Drew Ramsey pszichiáter idei tanulmányában tudományosan alátámasztotta, hogy a kolin segíti a boldogsághormonok termelődését.

A tojás tökéletes fehérjeforrás

A tojás minőségi fehérjetartalma aranyat ér. A tojásban levő fehérje könnyen felszívódik és épül be a szervezetbe, támasztotta alá Cynthia Sass márciusi tanulmányában. A sportolók étrendjéből nem hiányozhat!

eggs2.jpg ()A csirkék korkérdése

Ha a minőséget vesszük figyelembe, a csirke előbb van, mint a tojás. A Poultry Science-ben megjelent kutatás szerint a fiatal csirkék (28 hetesek) és az idősebbek (97 hetesek) nagyobb valószínűséggel tojnak szilárd tojást, mint a középkorúak. A tojástermelők számára tehát hasznosabb, ha fiatal és/vagy idősebb csirkéket tartanak, amelynek tojása eladható és fogyasztható.

A tojássárgája különböző színének van minőségbeli jelentősége?

Hogy a tojássárgája sötét– vagy a világossárga, az nem jelent különbséget az egészség szempontjából – az Amerikai Tojásegyesület szerint – inkább a csirke táplálékát tükrözi. A gabonafélékkel és fűvel etetett csirkék szervezetébe bőségesen jut carotenoid (mint a lutein és a zeaxanthin), amely miatt élénksárga lesz a tojásuk sárgája. A vélekedéssel ellentétben, ez azonban nem jelenti azt, hogy több tápanyagot is tartalmaz a sötétebb, bár a csirke lehet egészségesebb. A szabadon nevelt csirkék változatosabb táplálékhoz jutnak, emiatt sötétebb a sárgájuk színe.

Mit jelent, hogy zavaros vagy tiszta a feltört tojás?

A tojás tisztasága egyértelműen attól függ, hogy mennyire régi. A régi tojásoknak tisztább a fehérjéje, míg a frissé homályos, zavaros.

Van különbség a fehér vagy a barna héjú tojás között?

A héj eltérő színe a csirkék fajtájával van összefüggésben, és egyáltalán nem áll kapcsolatban a tojás vagy a csirke egészségével.

Meddig tartható el a tojás?

Jellemzően egy héten belül bedobozolják őket a tojás után, bár a tyúkketrecből 30 napig megengedett a csomagolásuk. A dobozon feltüntetett lejárati időnek a csomagolástól számított egy hónapon belülinek kell lennie, mert a teljes eltarthatóság maximum 2 hónap. A kutatások szerint azonban a lejárati idő után a tojások még 3-5 hét múlva is fogyaszthatók. Tehát a maximum eltarthatóságuk 3 hónap.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X