Főoldal > DIÉTA > Ezért kellene reggelire tojást enned!

Ezért kellene reggelire tojást enned!

étkezésfehérjefehérjebevitelfehérjedús ételfőtt tojásreggelitojástojásrántottatükörtojás
0

Írta:

Illeszd be az étkezésedbe a tojást, megéri!

A tojás nagyon jó forrása a fehérjének, vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Tápanyagtartalma mellett nagy előnye, hogy egész évben könnyen elérhető, ízletes, változatosan és gyorsan elkészíthető.

A tojásfehérje 85-90%-ban víz, 10-12%-ban fehérje és csupán a maradék 1% a szénhidrát, zsír és ásványi anyag. A fehérjében lévő többszörösen telítetlen zsírok egyáltalán nem károsak, sőt, a tojásfehérje egyáltalán nem tartalmaz koleszterint.

A tojássárgájának fele víz, harmadában zsír és fehérje. Az egész sárgáját tekintve 15-16%-a fehérje, de ezen kívül A-, D- és E-vitaminnak is kiváló forrása. Habár a tojásfehérje nem, sajnos a sárgája tartalmaz koleszterint, ugyanis körülbelül a 2%-a az, de ne aggódj, ez sokkal kevésbé káros mint amilyennek tűnik.

, Image: 36605127, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

Egy tanulmány szerint, amit a „Journal of Clinical Nutrition” publikált, a tojás sikeresen tartja távol a II-es típusú diabéteszt. A kutatók, akik a kérdéses hatást vizsgálták, egy nagyon érdekes következményre jutottak.

Azok az emberek, akik legalább 4 darab tojást fogyasztottak egy héten, 37%-kal kisebb eséllyel szenvedtek a későbbiekben a II-es típusú cukorbetegségtől, mint azok, akik csupán egy vagy nulla tojást fogyasztottak a héten.
Köszönhetően a tojássárgájában lévő karotinoidoknak és antioxidánsoknak, a krónikus gyulladás és a cukorbetegség csökkent az alanyok szervezetében. A kutatások szerint akkor tudod a legtöbb előnyét kiélvezni a tojásnak, ha legalább napi 1 tojást elfogyasztasz. Jó étvágyat!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X