Főoldal > DIÉTA > Tények és tévhitek a tojásról

Tények és tévhitek a tojásról

diétaegészségétkezésfogyásgasztrotáplálkozástojás
0

Írta: and

A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van nélkülö

A tojásnak kiemelten magas a fehérjetartalma, kiváló a tápértéke, tele van nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít a betegségek megelőzésében is. Akkor, mi is a kérdés? Segítünk eloszlatni a kételyeket!

Nem “bántja” a koleszterinszintet!

A táplálkozástudományi szakemberek korábban kapcsolatot véltek felfedezni az étrendi koleszterin (az olyan élelmiszerekben, mint a hús, a tenger gyümölcsei, a tojás, a tejtermékek és a baromfi található koleszterin) és a vér koleszterinszintje között. A legújabb kutatások szerint azonban nincs összefüggés a kettő között. A magas koleszterinszintért a telített zsírsavak az igazi felelősök, a tojásban pedig főként telítetlen zsírsavak találhatók. Így a tojás egyedülálló élelmiszer, olcsó, könnyen hozzáférhető és kalóriaszegénysége mellett is kiváló tápanyagforrás.

Diétás D-vitamin forrás

Sok diéta kiváló eleme, hiszen növeli a teltségérzetet, cserébe viszont szinte semmi szénhidrátot nem tartalmaz. Emellett csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek és az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát is. Az egyik legkitűnőbb D-vitamin-forrás, segít a csontritkulás kialakulásának megelőzésében, valamint a legkiválóbb kolinforrás, ami elősegíti az agy fejlődését, a jó memória megtartását, emellett segít az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében.

Nem okoz betegséget

Az egyik – még ma is – leggyakoribb vád a tojással szemben, hogy a szalmonella miatt növeli az ételmérgezés kockázatát. A szalmonellák viszont már 70 °C-on elpusztulnak, tehát a szakszerűen elkészített – megsütött, megfőzött – tojás már kockázat nélkül fogyasztható.

Jó zsírjai vannak

A tojásban lévő zsírsavak összetétele optimális, túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami élettanilag nélkülözhetetlen. A tojás zsírjainak összetétele és kellő mennyisége egyedülállóan tökéletesen működteti az ember emésztőrendszerét. Ezért különösen jó, ha reggelire minél gyakrabban fogyasztunk tojásos ételt. Ráadásul a rántottán és a tükörtojáson túl is van élet. Ízletes fogás a sült paradicsomba töltött tojás, az omletthez hasonló frittata (olasz tojásétel), vagy a lágy tojás pirítóssal

Mennyi az annyi?

Arról viszont, hogy mennyi tojást együnk naponta, nincs ajánlás. Egy tojás koleszterintartalma mindenestre kevesebb, mint amennyit az amerikai szívgyógyászok ajánlanak. Egy tojás kb. 213 mg koleszterint tartalmaz, és több mint 300 mg koleszterin fogyasztása az, ami már napi szinten nem ajánlott. Ezek után irány a hűtő, és a tojástartó ellenőrzése. Amennyiben üres, ideje bevásárolni!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X