Főoldal > DIÉTA > Ez történik veled, ha tojást eszel

Ez történik veled, ha tojást eszel

koleszterintojástojásfehérjetojássárgája
0

Írta:

Számtalan jótékony hatása van a tojásnak, illeszd be az étrendedbe, hogy megtapasztalhasd ezeket.

A tojás az egyik legegyszerűbb, legolcsóbb és legfinomabb megoldás, ha fehérjére van szükséged. Könnyen beilleszthető szinte bármilyen diétába, egy tojásban kb. 85 kalória van, melyből 7 gramm izomépítő fehérje. Tökéletes edzés utáni étel például, de lássuk, milyen hatási vannak még a tojásnak.

1. Fokozza az immunrendszer működését

Ha szeretnéd elkerülni a vírusokat, fertőzéseket és egyéb betegségeket, az étrendedbe illessz be naponta egy vagy két tojást. Már egyetlen nagyobb tojással fedezed a napi szelénszükségleted 22%-át, mellyel könnyen fokozod az immunműködést.

2. Javítja a koleszterined

Egy nagyobb tojásban 212 mg koleszterin van, de ez nem jelenti azt, hogy emelni fogja a rossz koleszterin szintjét a szervezetben. Sőt mi több, javítani is fog rajta, mivel megemeli a HDL (jó) koleszterint, miközben redukálja az LDL (rossz) koleszterin szintjét.

3. Csökkenti a szívbetegség kockázatát

Az LDL rossz koleszterinként arról hírhedt, hogy zsírral pakolja tele az ereket, melyek ettől eltömődnek, elzáródnak. A tojás fogyasztása segít csökkenteni a rossz koleszterin szintjét, ezáltal pedig csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

4. Több energia

Csupán egyetlen tojás fedezi a napi B2-vitamin szintjének 15%-át. Ez a vitamin, mely riboflavin néven is ismert, energikussá tesz, így sokkal jobban fogod magad érezni.

5. Haj és bőr védelme

A B-komplex vitamin nagyon fontos a máj, szem, haj és bőr egészsége végett. A tojás nem csupán B2-, de B5- és B12-vitaminban is gazdag.

6. Megvédi az agyad

A tojás igazi „okos” kaja. Egy kolin nevű anyagnak köszönhetően az idegsejtek közötti kommunikációt segíti a tojás. Az idegeid sokkal jobban fognak működni, ha beilleszted a tojást az étrendedbe.

Fried eggs (sunny side up) on a spatula with pan, Image: 43386793, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

7. Megmentheti az életed

Ez érdekesség az emberi szervezetről: 11 aminosavat képes előállítani a szervezet abból a 20-ból, ami elengedhetetlen az élethez. A kérdés már csupán az, honnan gyűjtsd be a maradék 9-et? Nos, például a tojásból!

8. Kevesebb stressz és szorongás

A tojásban található 9 szükséges aminosav hozzátesz a mentális egyensúlyodhoz is. Az egészséges idegrendszer egészséges közérzetet eredményez. Ezt tudja hát a tojás: egészséges idegek, elengedhetetlen aminosavak a kiegyensúlyozott léthez.

9. Antioxidánsokkal lát el

Kétféle antioxidáns is található a tojásban, név szerint lutein és zeaxantin, melyek a szem egészségéért tudnak tenni. Hiába keresed a két jótékony antioxidánst, ha a tojás sárgájától megszabadulsz, ugyanis ezek kizárólag ott találhatók meg. Edd meg az egész tojást, és inkább a cukrok, péksütemények bevitelét korlátozd.

10. Erősíti a csontokat és fogakat

A D-vitamin egyik leggazdagabb természetes forrása a tojás. A D-vitamin pedig elengedhetetlen a csontok és fogak egészségéért. Nem csupán közvetlenül fontos a D-vitamin, de megkönnyíti a kalcium felszívódását, beépülését is.

11. Sokáig eltelít

A tojásban sok a fehérje, a fehérje pedig elképesztően fontos, hogy sokáig teltnek érezd magad. Egy tojásos reggelivel a nap folyamán összességében sokkal kevesebbet fogsz enni, mintha kenyeret ettél volna.

12. Zsírt veszítesz

Diétázók, zsírégetők, figyelem! A tojást mindenképpen be kell illesztenetek az étrendetekbe. Egy kísérlet során a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csapat adott kalóriányi tojást evett, míg a másik ugyanannyi kalóriányi bagelt reggelizett. Az eredmény: a tojásos csoport 16% zsírt veszített, míg a bageles csapat rontott BMI-jén, pedig a kalóriák száma azonos volt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X