Főoldal > DIÉTA > 4 étkezési hiba, ami ételmérgezést okoz

4 étkezési hiba, ami ételmérgezést okoz

betegségételmérgezéshányáshasmenésmérgezésrosszullét
0

Írta: and

A hányás és a hasmenés talán a két legundorítóbb és legszörnyűbb dolog, amit a szervezetünk képes produkálni. Pedig valójában ez a szervezet öntisztító folyamata: a bekerült káros, romlott anyagokat mihamarabb igyekszik kiűzni a testünkből.

 

De honnan tudhatod, hogy a vécécsészével kötött új barátságod oka a romlott étel vagy épp egy fertőző vírusos betegség? Sajnos a tünetek nem tudják egyértelműen beazonosítani, de könnyen megállapíthatod az alapján, hogy mit fogyasztottál a közelmúltban. A következő négy jel biztosan arra utal, hogy áldozatul estél az evés élvezetének.

1. A majonézes saláta kicsit meleg volt

A nyári strandolások és grillezések gyakran ételmérgezéshez vezetnek, köszönhetően a tojásnak, a grillezett csirkének, a fagylaltnak és más, könnyen romlandó élelmiszernek. A táplálkozási szakemberek nem győzik hangsúlyozni a megfelelő hőfok tartását: a meleg étel maradjon meleg, míg a hideg közvetlenül fogyasztásig maradjon hűtőszekrényben vagy fagyasztóban. A romlandó ételeket semmiképp ne tartsuk két óránál tovább hűtés nélkül. Aranyszabály: ha kételkedsz bizonyos ételek frissességében, inkább ne edd meg azokat! Hidd el, sokkal jobb éhesen távozni, mint betegen.

2. A csirkét egy tányéron tartották, sütés előtt és után is

Még akkor is, ha elegendő ideig sütöd a húsokat (a megfelelő hőmérséklet szárnyasoknál 165 fok, míg vörös húsoknál 145 fok), fontos, hogy körültekintően ügyelj utána a tárolására. Tipikus hiba, hogy ugyanarra a tányérra teszik vissza a grillezett csirkét, ahonnan a nyers húst elvették. Ha így teszünk, könnyedén E. coli fertőzést kaphatunk. Fontos, hogy külön vágódeszkát használjunk a nyers húsnak és a zöldségeknek is. Nemcsak az elkészült étel tárolása fontos, hanem a nyersé is. Sose tedd más élelmiszerrel közvetlenül egy polcra a hűtőben, rakd külön tárolóba vagy műanyag edénybe a nyers húst.

etelmergezes2.jpg ()

3. Nyers zöldséget vagy gyümölcsöt ettél a külföldön, idegen helyen, nyaralás alatt

Különösen nyaralásnál fontos, hogy tudjuk, fogyasztható-e a helyi ivóvíz. Ha tudjuk, hogy nem, ne elégedjünk meg az ásványvíz rendelésével, kerüljük a vízzel mosott nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Fontos, hogyha utazunk, vigyünk magunkkal probiotikumot is: a rossz ételek ugyanis irritálják a jótékony bélbaktériumokat, a probiotikumok segítik a mihamarabbi regenerálódást.

4. A felmelegített maradék egy kicsit hideg maradt

Bár az étel korábban már megfőtt, majd megfelelően hűtésre került, így is okozhat rosszullétet, ha nem melegítjük újra rendesen. Az étel ugyanis baktériummal fertőződhetett a hűtőszekrényben. Hogy biztosan elkerült az életmérgezést, 165 fokra vagy annál magasabbra melegítsd az ételt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X