Főoldal > EGÉSZSÉG > Lejárt gyógyszert vettél be? Erre figyelj!

Lejárt gyógyszert vettél be? Erre figyelj!

gyógyszerhatóanyaglejárt gyógyszer
0

Írta:

Olyan gyógyszert vettél be, aminek már lejárt a szavatossága? Ne pánikolj!

Bárkivel előfordulhat, hogy a gyógyszerbevétel előtt nem nézed meg a gyógyszer szavatossági idejét, és lejárt pirulát szedsz be. Mi van ilyenkor? Ne ess pánikba!

A gyógyszerek lejárati idejét hosszú klinikai kísérletek eredményeként határozzák meg. Ezek során megállapítják, mennyi idő alatt bomlanak le a gyógyszer hatóanyagai, valamint hogy a lebomlási termékei mikor kezdenek el növekedni, azaz mikor gyülemlenek fel a káros anyagok a szerben. Ezek alapján derül ki, hogy az adott gyógyszer meddig használható biztonságosan és hatékonyan.

Általában a hatóanyag tulajdonságaitól függ a szavatossági idő, 90 százalékos hatóanyag hatékonyság alatt nem használhatók a gyógyszerek. A lejárt szavatosságú gyógyszerek általában nem hatnak, tehát nem gyógyulunk meg tőlük – vagyis érezheted is, hogy nem jó a gyógyszer, nem hatásos.

34822334 - many tablets . photo icon for addiction and costs in medicine and medicines.

Bár a lejárt szavatosságú gyógyszer  nem feltétlenül okoz problémát, de azért mielőtt bevennél bármilyen gyógyszert, amit eddig otthon tároltál, ellenőrizd a szavatosságát, és ha megvan, olvasd el a betegtájékoztatóját, amiben leírják, a gyógyszer hogy néz ki, milyen az íze és a szaga.

Fontos, hogy a lejárt szavatosságú gyógyszert soha ne dobd a háztartási hulladék közé, hanem minden esetben a patikában az erre kijelölt gyűjtődobozba helyezve add le, hogy szakszerűen és a környezet károsítása nélkül meg tudják semmisíteni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X