Főoldal > EGÉSZSÉG > Így szedd és tárold a gyógyszereket nyáron!

Így szedd és tárold a gyógyszereket nyáron!

betegségegészséggyógyszernyár
0

Írta:

Vigyázz a gyógyszereidre, hogy vigyázhass az egészségedre is!

Antibiotikum és leégés

A hirtelen jött nyár a gyógyszerszedési szokások szempontjából is felkészületlenül érte a betegeket, az utóbbi hetekben ugyanis megnövekedett az ezzel kapcsolatos panaszok száma – számolt be tapasztalatairól Prof. Balázs Csaba endokrinológus. A pajzsmirigy elváltozások kezelése a legtöbb esetben hosszú időt vesz igénybe, így ebből adódóan a betegek eközben fellépő, egyéb betegségeinek kezelése párhuzamosan zajlik a pajzsmirigy gyógyszerek szedésével. A nem várt mellékhatásokat pedig gyakran tévesen, a hosszabb ideje szedett készítményeknek tulajdonítják. Így történt ez a legutóbbi esetben is, amikor egy ifjú hölgy, aki 6 hónapja pajzsmirigy autoimmun betegsége miatt áll gyógykezelés alatt, szörnyen megijedve érkezett haza rövid tavaszi kirándulásáról. Az influenzából visszamaradt köhögése miatt az elkezdett antibiotikus kezelést orvosi javaslatra folytatta. Már éjszaka rettenetes bőrégése volt, és addig soha nem tapasztat módon leégett a bőre.  Hangsúlyozta, hogy rövid ideig volta napon, ráadásul magas faktorszámú naptejet használt, ezért nem értette a történteket. Természetesen bőrgyógyászatra irányították, ahol napfényérzékenységet állapítottak meg és felhívták a figyelmét, hogy ezt bizonyára az általa szedett pajzsmirigygyógyszer okozza. Számos allergia tesztet elvégeztek, de okot nem tudtak kimutatni. Ekkor keresett meg végső elkeseredésében. A nyomozásom nem vérvétellel kezdődött, hanem a történet pontos leírásával, majd vizsgálattal.

pilln2.jpg ()

A végeredmény a következő volt: A súlyos bőrégést nem a pajzsmirigybetegsége, hanem az antibiotikus kezelés okozta, melynek elhagyása után a bőrtünetei is szépen javultak. Fontos tudni, hogy az alkalmazott  pajzsmirigyhormon és a Metothyrin nem okoz ilyen betegséget! A pajzsmirigybetegség sok dolgot okozhat és társulhat más kórképekkel, de fényérzékenységet nem vált ki.

Több gyógyszer is gondot okozhat

Az alábbiakban csak néhány gyógyszer típust sorolok fel, amely a nyári poggyászba kerülhet és az antibiotikumokhoz hasonlóan bajt okozhat: fájdalomcsillapítók, a diabetes mellitus (cukorbetegség) kezelésére szolgáló gyógyszer, édesítőszerek: cukorhelyettesítő anyagok, ill. szintetikus édesítőszerek, melyek többek között diabetikus élelmiszerekben fordulnak elő. (pl: szacharin, ciklamát) Allergia elleni szerek ún. antihisztaminok, epilepsziás görcsrohamok kezelésére vagy elkerülésére szolgáló gyógyszerek, gomba ellenes gyógyszerek egész sora, szteroidhormont nem tartalmazó gyulladáscsökkentő hatású szerek, vízhajtó és szív-keringés megbetegedése esetén alkalmazandó szerek, pszichés zavarok és idegrendszeri betegségek kezelésére szolgáló készítmények, bőrhámlasztó hatású anyagok, melyeket aknés bőr kezelésére használnak.

Egyes illóolajok szintén növelik a bőr fényérzékenységét: Ha a bőr kapcsolatba kerül velük, majd UV sugárzás éri, akkor gyulladáskeltő anyagok fejlődnek ki, melyek bőrgyulladáshoz vezetnek, vörösödést, és hólyagképződést okoznak.

A hőség ártalmai

A nyári melegben helytelenül tárolt gyógyszerek is okozhatnak nem várt meglepetéseket – hangsúlyozza Balázs Csaba professzor. Csökkent pajzsmirigyműködés miatt kezelem évek óta azt a beteget, aki egy Afrika déli részét érintő utazásról tért vissza azzal az elképesztő megfigyeléssel, hogy ismét olyan panaszai vannak, mint amikor elkezdődött a betegsége. Feledékennyé vált, sokat hízott (pedig sokat gyalogoltak), gyengévé vált, lábai és szeme erősen duzzadtak, nyakában feszülést érzett. A panaszai valóban megfeleltek a csökkent a pajzsmirigyműködésnek, ezért azonnal elszaladt háziorvosához, aki nyomban TSH-t készítetett neki, amely valóban megfelelt a panaszoknak.

A beteg kétségbeesve panaszolta, hogy azt mondták, biztosan nem szedte a gyógyszerét. Ő váltig állította, hogy szabályszerűen, a korábbiak szerint szedte reggelente a gyógyszert és nem ivott a gyógyszerszedés után tejet. Ekkor kezdődött a „nyomozásom”. A hölgy elmondta, hogy nagyon sokfelé jártak és azon a részen igen nagy volt a forróság. Mivel folyamatosan úton voltak és a legtöbbször csak éjszakára álltak meg pihenni, a bőröndök egy részét pakolták csak ki az autóból. Kiderült, hogy a gyógyszerek rendre – napközben is, a tűző napon – az autóban maradtak és ezzel a történet meg is oldódott. Elmondtam, hogy egyes gyógyszerek, ide tartoznak a pajzsmirigygyógyszerek is, 30C fok felett lebomlanak és elveszítik hatásukat. Ez történt ebben az esetben is. Az új gyógyszer felírás után a beteg panaszai csökkentek, ill. megszűntek. Mivel ez a „hőérzékenység” más gyakrabban használt gyógyszerre is érvényes ezért ezek közül néhányat megemlítek: van köztük koleszterin szintre, magas vérnyomásra ható szer és Béta- receptor blokkoló készítmények is.

A teendő tehát egyszerű a gyógyszereket ne hagyjuk meleg, helyen és akkor hatásosak maradnak!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X