Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezt árulja el a szád az egészségedről

Ezt árulja el a szád az egészségedről

betegségszáj
0

Írta:

A tökéletes egészség a pihe-puha ajkaknál kezdődik – legalábbis a szakértők szerint. Egy új kutatás ugyanis kimutatta, hogy a szájhigiénia nagyban összefügg az immunrendszer egészségével.

Elsőre talán furcsának hangozhat, de a szánkon keresztül bármilyen gyulladás, vírus és bacilus bejuthat a testünkbe (megdöbbentő, de még az intim testrészeinkbe is), épp ezért fontos, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk ennek.

A következő problémák az átlagosnál nagyobb egészségügyi kockázattal járnak, tehát érdemes rájuk figyelni.

  1. Lyukas fogak

Nemcsak esztétikailag nyújtanak kellemetlen látványt: ha hosszú ideig kezeletlenül maradnak, egyre több baktériumnak és ételmaradéknak “adnak majd otthont”, ami miatt a fog, a fogüreg és esetlegesen a fogidegek is megsérülhetnek – hogy a kellemetlen szájszagról, az ínygyulladásról és a rossz szájhigiéniáról ne is beszéljünk!

  1. Fogérzékenység

A forró és a hideg italok ideig-óráig érzékennyé tehetik a fogakat – ez teljesen normális! Ha azonban egy szimpla kellemetlenségnél többet érzel, netán erős fájdalom is belenyilall ilyenkor fogaidba, sanszos, hogy valamilyen neurológiai problémával – jobb esetben idegi eredetű fogfájással – van dolgod.

  1. Kellemetlen lehelet

A foghagymás kenyér illatától garantáltan nem fogsz megszabadulni pár napig – ha azonban feltűnően kellemetlen a leheleted, még egy (netán két) hét múlva is, mindenképpen érdemes felkeresned egy fogszakembert, a legtöbb ilyen esetben ugyanis ínybetegség áll a háttérben.

  1. Ínyvérzés

Fogmosás közben vérzik az ínyed? Lehet, hogy csak túl erősen dörzsölted meg a fogaidat – amennyiben viszont rendszeresen van ínyvérzésed, nagy rá az esély, hogy szájüregi gyulladásod vagy paradontózisod (fogágy-gyulladás) van.

  1. Megnagyobbodott íny

Az egészséges íny világos- és középrózsaszínű, a fogak alatt pedig valamivel sötétebb, már-már vöröses beütésű. Ha azonban az ínyed mellett egyik napról a másikra kisebbnek tűnnek a fogaid, nagy valószínűséggel ínygyulladásod van, ami fogvesztéssel is járhat.

Well&Fit tipp: Ha csak az egyik fogad alatt van megnagyobbodva az ínyed, valószínűleg nincs mitől megijedned. Ilyenkor mosd meg jó alaposan a fogaidat, használj szájvizet, majd hagyd pihentetni az ínyedet! Egy-két nap után teljesen el fog tűnni a gyulladás.

  1. Szájafta

Az esetenkénti szájafta (azaz a torokban, a szájban, valamint az ajkakon megjelenő gennyes, fehér folt) a legtöbbször stressz és idegesség miatt alakul ki. Amennyiben viszont három hét után sem múlik el, mindenképpen látogass meg egy fogorvost, ugyanis szájüregi HPV-t is jelezhet!

VIA


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X