Főoldal > EGÉSZSÉG > Véres vizelet – ezek a leggyakoribb okok

Véres vizelet – ezek a leggyakoribb okok

urulógusvéres vizeletvizelet
0

Írta:

A férfiak vizeletében megjelenő vér nyilván ijesztő jelenség, éppen ezért fontos kideríteni, mi okozza azt és milyen kezelés szükséges. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a gyakori okokat vette számba.

1.     Húgyúti fertőzés 

Bár a nőknél gyakoribb, a férfiakat is érintheti a húgyúti fertőzés, amelynek egyik tünete lehet a vér megjelenése a vizeletben. A fertőzés rizikófaktorai közé tartoznak a prosztataproblémák és a katéterezés is. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha gyakori és sürgető vizelési inger jelentkezik, ha a húgycsőben fájdalmas, égő érzés mutatkozik, ha a vizelet szaga, színe megváltozik, illetve abban a ritka esetben, ha a fertőzés a vesét is eléri, láz, hányinger, hányás, hátfájdalom jelenik meg.

2.     Vese- és  hólyagkő 

Ha a vese szűrő és kiválasztó funkciójának egyensúlya felborul, a vizeletben apró kristályok jelenhetnek meg, amelyek nem tudnak feloldódni, így lassan kövekké formálódnak. A húgyhólyagban is kialakulhatnak kövek, amelyek gyakran a felső húgyutakból kerülnek oda. A kisebb kövek többnyire spontán tudnak ürülni a vizelettel, a nagyobbak azonban a vesében és/vagy a hólyagban maradnak, a véres vizeleten túl olyan panaszokat okozván, mint a derékfájdalom, a gyomorfájás, a megváltozott vizelet, a láz és a hányinger.

3.     Túlzásba vitt fizikai aktivitás 

Jellemzően a nagyon magas intenzitású erőkifejtés az, amely okozhatja a fizikai aktivitás után megjelenő véres vizeletet. Ennek rizikóját tovább növeli a nem megfelelő hidratáltság.

4.     Prosztata megnagyobbodás 

A megnagyobbodott prosztata nyomhatja a húgycsövet, ami vizelési nehézséghez vezethet. Ezt kompenzálandó, a hólyag erőteljesebben dolgozik az ürítés érdekében, ami károsodást, vérzést is okozhat. A prosztata megnagyobbodásnak természetesen más tünetei is vannak, többek közt a gyakori vizelési inger, a nehezen induló vizelés, a hólyag teltségérzete.

5.     Nemrégiben lezajlott katéterezés 

A vizelet-katéter egy rugalmas cső, ami segíti a vizelet ürítését a húgyhólyagból.  Belső és külső katéterezésre is szükség lehet, és mindkét típusnál van kockázata annak, hogy bizonyos baktériumok bejutván a húgycsőbe elszaporodhatnak és húgyúti fertőzés alakul ki. Ennek pedig egyik ritkább tünete lehet a véres vizelet.

6.     Glomerulonephritis 

A glomerulusok a vesékben található hajszálér-gomolyagok, amelyeken keresztül kiválasztódik a vizelet. Heveny gyulladásuk súlyos tünetekkel járó, de többnyire jóindulatú betegség. Tipikus tünete a deréktáji fájdalom és vérvizelés, amely a vizelet-elválasztás csökkenéséhez, majd súlyos esetben a megszűnéséhez vezethet. A panaszok jelentkezésekor minél előbb orvoshoz kell fordulni, főként, ha légzési nehézség és központi idegrendszeri tünetek is jelentkeznek. 

7.     Bizonyos gyógyszerek 

A véres vizelet megjelenésekor érdemes végiggondolni a gyógyszerszedést is, ugyanis egyes gyógyszerek okozhatnak ilyen tünetet. Főként a vérhígítók, a nem szteroid gyulladáscsökkentők, és egyes kemoterápia alatt szedett szerek bírnak ilyen hatással, ezért ha ilyen tünet jelentkezik, a kezelőorvosnak is be kell számolni róla, aki esetleg változtat a gyógyszerelésen.

8.     Prosztatarák 

A prosztatarák tünetei szerteágazóak, hiszen közéjük tartozhat a medencetáji fájdalom, a derékban, a belsőcombokban érzett fájdalom, a fájdalmas, esetleg vértartalmú ejakuláció, az étvágytalanság, a fogyás, és a véres vizelet is. Éppen ezért, ha bármilyen gyanús tünet felbukkan, minél előbb urológushoz kell fordulni.

9.     Hólyagrák 

A hólyagráknak kezdetben csak kevés tünete van, az egyik ezek közül, ha vér jelenik meg a vizeletben, vagy ha ez nem is látható, megváltozik a vizelet színe. Ennek természetesen ki kell deríteni az okát, különösen, ha vizelési nehézség és fájdalom, sürgető, éjszakai vizelési inger, vizelési képtelenség és általános, daganatra utaló panaszok jelentkeznek.

Csak a diagnózisra épülhet hatékony kezelés

     Elsősorban természetesen alapos kivizsgálással el kell döntenünk, mi okozza a vér megjelenését a vizeletben. Ha megvan a diagnózis, annak következményeként rendelhetünk el például antibiotikus kezelést, izomlazítókat, vesekő eltávolítást, vagy akár daganatellenes kezelést – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Természetesen minél előbb fordul egy páciens orvoshoz, annál előbb elkezdődhet a gyógyítás és jó eséllyel annál hamarabb szabadulhat meg ettől a panasztól. 

Forrás: Urológiai Központ, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X