Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 dolog, amitől húgyúti fertőzést kaphatsz

8 dolog, amitől húgyúti fertőzést kaphatsz

egészségfertőzésgombás fertőzéshigiéniahúgyúti fertőzésintim fertőzésnőgyógyászatpisilésszex
0

Írta:

Mindannyian ismerjük ezt az érzést – legtöbbször a megfázás, a rossz higiéniai körülmények, a nyilvános mosdók nem megfelelő használata és a szex utáni elbagatellizált pisilés miatt kell küzdenünk a húgyúti fertőzésekkel, de ez még nem minden!

Ha nem figyelsz, a következő dolgoktól is könnyen megfertőződhetsz.

1. Dehidratált vagy

Ha keveset iszol, keveset pisilsz – ilyen egyszerű! Ahhoz, hogy a felgyülemlett baktériumok ne ragadjanak bent a húgycsőben, folyamatosan folyadékpótlásra van szükség. Ne feledd! Meleg időben a dehidratáció és a húgyúti fertőzések száma is magasabb, tehát elő azzal a vizes palackkal!

2. Visszatartod a pisilést

Ha a pisilned kell, nincs mese, mindenképpen keress egy mosdót, akkor is, ha az nyilvános – nem érdemes visszatartani, mert könnyen fertőzés lehet a vége. Szakértők szerint 2-3 óránként ajánlott a pisilés, valamint szex előtt és után is érdemes elmenned a mosdóba. 

Tudtad? Szex után 24 órával a nők legalább 80%-a kap húgyúti fertőzést. Hogy ezt elkerüld, mindig menj el pisilni az ágytornázás előtt!

3. Rosszul használod a WC papírt

Reméljük, nem árulunk egy nagy titkot azzal, hogy a WC papírt elölről hátra kell használni – és nem fordítva! A végbélnyílásból ugyanis olyan baktériumok kerülhetnek a húgycsőbe, amik pár órán belül kellemetlen folyást és viszketést okozhatnak.

4. Túl szoros alsóneműt hordasz

Mindenképpen ügyelj rá, hogy naponta váltogasd az alsóneműdet (meleg időben, az izzadás miatt pedig akár többször is cserélheted naponta), valamint válassz pamut anyagú, jól szellőző, kényelmes darabot. A túl szoros bugyi irritálhatja a végbélnyílást, a baktériumok pedig könnyedén eljuthatnak a húgycső felé.

5. Bizonyos fajta fogamzásgátlókat használsz

A pesszárium ismét nagy divatba jött, de ne felejtsd el, hogy a műanyag edényke komolyan gátolhat a pisilésben! Arról nem is beszélve, hogy szex után a spermicidek megváltoztathatják a vagina pH-ját, ami még több baktériumgyarapodást eredményezhet. Mielőtt a pesszáriumot választanád fogamzásgátló módszerként, mindenképpen konzultálj a nőgyógyászoddal!

30970819 - vaginal discomfort from severe fungous infection.

6. Gyakran veszel habos fürdőt

Imádsz a habos fürdővízben lazítani? Azért csak csínján vele! A mesterséges színezékekben és szintetikus anyagokban gazdag habfürdők, szappanok és színes fürdőbombák irritálhatják a vaginádat, amitől könnyen lehetnek fertőzéseid. Ha nem tudsz lemondani róluk, mindenképpen növényi eredetű tisztálkodószereket válassz!

7. Vizes ruhát viselsz

Soha nem cseréled át a strandon a vizes bikinidet? Nagy hiba! Az urológusok és a nőgyógyászok szerint az izzad és vizek ruhák nagyon károsak lehet a nemi szerveinkre, hiszen tökéletes „klímát” biztosítanak a legtöbb baktérium számára.

8. Nem tiszta szexjátékokat használsz

Ha létezik igazi baktériumtanya, az nagy valószínűséggel a használt szexjátékszereiden van! A húgycső rendkívül közel van a vaginához és a csiklóhoz, ezért könnyű gombás fertőzéseket összeszedni vele. Ahhoz, hogy ez veled ne történjen meg, minden egyes használat után alaposan tisztítsd át a játékaidat nedves törlőkendővel, pH semleges szappannal és langyos vízzel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X