Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 ok, amiért állandóan pisilned kell

6 ok, amiért állandóan pisilned kell

egészségfolyadékinkontinenciapisilésvizelet
0

Írta:

Zavaróan sokszor jársz a mosdóba? Szinte óránként látogatod az illemhelyet? Lehet, hogy valami nem stimmel!

Először is tudnod, kell, hogy napi 5-6 pisilés az átlagos, de ennél párral több is teljesen normális – mindez azt jelenti, hogy sokat iszol, nem hagyod a szervezeted dehidratálni és törődsz az egészségeddel.

Azonban, ha már óránként járkálsz a mosdóba és naponta legalább 8-szor meglátogatod az illemhelyiséget valamint, ha éjjelente is többször felkelsz arra, hogy pisilni kell, akkor valószínűleg nincs minden rendben. Saját magadat azonban ne diagnosztizáld – probléma esetén keresd fel a háziorvosodat vagy  egy urológus szakorvost!

1. Túl sok folyadék

Ha ránézel a napi vízfogyasztásodra, és napi 3-4 liter jön ki, ne lepődj meg, ha sokat jársz a mosdóba! Természetesen életkor, fizikai igénybevitel és időjárásfüggő, hogy mennyit iszunk, de legalább 2, maximum pedig 3 -3.5 liter vizet ajánlott meginni naponta. Egy új kutatás ráadásul azt is kimutatta, hogy a „kötelező” 2 liter vízfogyasztásunkból 1,6 liter az ételek nedvességtartalmából jön össze, tehát akár fél liter vízzel is teljesen jól el lehet lenni – ezt azonban nem ajánljuk. Inkább igyál több, mint kevesebbet, hiszen a víznek csak jótékony hatásai vannak!

2. Hiperaktív húgyhólyag

A gyakori mosdótúrák és a néha be-becsúszó kis pisilések lehetnek a hiperaktív húgyhólyag (ún. inkontinencia probléma) első számú tünetei. Ez a kellemetlenség egyik pillanatról a másikra okoz sürgős vizelési ingert, amit egyszerűen nem lehet visszatartani. Az okok közé tartozhat a hólyag-nyálkahártya fokozott ingerlékenysége, az idegek téves telített hólyagjelzése, az idegsejtek fokozott aktivitása és a stressz inkontinencia is.

3. Cukorbetegség

A cukorbetegség egyik első számú jele az állandó szomjúság, amit a víz csak rövid ideig képes enyhíteni – ezért újra és újra döntöd magadba a vizet, anélkül, hogy a fizikai aktivitásod vagy az időjárási tényező befolyásolná azt. Ha a diabéteszről a házi vércukorszint mérő is folyton meggyőz, itt az ideje egy vérvételes kivizsgálásnak és egy orvosi konzultációnak – lehet, hogy csak vaklárma az egész, de jobb utánajárni!

70451056 - part of the woman who sits on a toilet bowl

4. Urinális inkontinencia

Ebben az esetben a 2. pontban említett ideg- és izomzavar szóba sem jöhet, hanem a hormonok zavarnak be. A legtöbbször szülés után, terhesség idején, erős hormonális szerek szedésekor, valamint pajzsmirigybetegségek és a menopauza kísérőtüneteként jelenthet meg. A kellemetlenséget a medenceizmok erősítésével és intimtornával jelentősen kordában lehet tartani.

5. Idegi pisilés

Sokat stresszelsz? Nagy állásinterjú, egy izgis vakrandi vagy egy rettegett vizsga előtt állsz? Minden bizonnyal csak „idegi” eredetűen kell pisilned: a húgyhólyagod igazából nincs is tele, és pisilni is alig tudsz, de legbelül megnyugszol, ha a nagy esemény előtt azért megpróbáltad.

6. Kis húgyhólyag

Egy átlagos hólyag 300-500 ml folyadékot képes befogadni – ez egy nagy bögre tea, egy kiadós smootie vagy egy kis üveg víz mennyiségű. Ezek után nem is meglepő, hogy pár pohár itóka után azonnal mész a WC-re! De ha már egy pohár víz fogyasztása után kell menned a mosdóra, az annak is a jele lehet, hogy egyszerűen kis, 150-200 milliliternyi térfogatú a húgyhólyagod.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X