Főoldal > EGÉSZSÉG > Így menj WC-re, amikor szorít az idő!

Így menj WC-re, amikor szorít az idő!

anyagcserebélműködésedzésemésztésemésztési folyamathashajtóhasmenéskávémozgásrostrostbevitelszékletszékrekedésszorulásürítésWC
0

Írta:

Egy tökéletes reggelen felébredsz, megreggelizel, és wc-zel, – legalább egyszer, de lehet, hogy kétszer – így az egész napod könnyebben indul. Sehol sem jön rád az inger, és még az edzésed is zavartalan végezheted.

De néha, ha megszakad a rutin, az elég kellemetlenül érinthet. Éppen utazol, vagy csak valami egészen más jellegű tevékenységet végzel, és hoppá, jön az inger. A legjobb, ha már reggel „letudod” ezeket a köröket, így csökkented az esélyét, hogy egy kellemetlen pillanatban jön rád a wc-zhetnék.

Kortyolj és ülj!

Sokan esküsznek a reggeli kávéra, ez ugyanis beindítja a belek mozgását, így megkönnyíti az utad reggel a mosdóba. Számtalan tanulmány hozza összefüggésbe a kávét és a bélműködést. A folyamatban a koffein is szerepet játszik, de a trükk koffeinmentes kávé esetén is működik.

Vizsgálatok szerint bármilyen forró ital hasonló hatással van az emésztőrendszerre, legyen szó teáról, de akár forró vízről is. Nem kell tehát kávérajongónak lenned, a lényeg a meleg folyadék, ami értágító hatásának köszönhetően váltja ki ezt a hatást a bélrendszerből. Próbáld ki: igyál egy forró italt, majd ülj a wc-n egy darabig, hiszen ez a tevékenység a „nagy dolog” elvégzésére fogja ösztönözni a testet.

Mozogj!

A fizikai aktivitás könnyen beindítja a bélrendszert. Többek közt ezért fontos a bemelegítés, így nem a verseny vagy a komoly edzés alatt jön rád a szükség. Mielőtt elindulsz edzésre, szökdécselj néhányat. Sokat segíthet az is, ha mindig ugyanaz az edzéshez készülődésed rutinja. Így a tested tudni fogja, mi következik és beindítja a bélműködést.

Kelj fel korábban!

Lehet, hogy nehéz, de már 10 perc is sokat számíthat! Így elkerülheted, hogy induláskor, az ajtóban jöjjön rád az inger. Fontos, hogy hagyj időt a szervezetednek arra, hogy elkezdje emészteni a reggelit, ezért azt minél hamarabb próbáld meg elfogyasztani.

Próbálkozz masszázzsal!

Egy tanulmány szerint a gát és nemi szervek környékére, végbélnyílás környékére gyakorolt enyhe nyomás beindítja a várva várt folyamatokat. Székrekedés esetén is hasznos lehet egy ilyen masszázs, ugyanis puhítja a székletet. Ez a módszer nem tartozik az orvos által javasoltak közé, nagyon óvatos legyél tehát, ha megpróbálod. Ha úgy érzed, kellemetlen, fájdalmas, azonnal hagyd abba. Egy próbát azonban talán megér, ha már minden mást próbáltál.

Sürgős esetben: glicerin kúp

A glicerin kúp egy patikában kapható hashajtó hatású végbélkúp. A gyógyszer glicerin tartalma síkosító hatású, ennél fogva megkönnyíti a széklet távozását, valamint helyi irritációt gyakorol és az alsó végbélszakasz kiürítésére ösztönzi a szervezetet. Az ilyen megoldások azonban nem használhatók rendszeresen, kellő fenntartással alkalmazd hát.

Készülj fel előre a következő alkalomra

A megfelelő mennyiségű rost bevitele nagyon fontos az emésztőrendszer számára. Amikor szeretnéd beindítani a wc-zést, egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, de tudd, mikor tudsz legközelebb a mellékhelyiségben nyugodtan időzni. Hosszú utazás, vagy keményebb edzés előtt kerüld a rostban gazdag ételeket, hiszen könnyen túlzott bélműködést, hasmenést okozhatnak, ami igazán kellemetlen helyzetbe tud hozni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X