Főoldal > EGÉSZSÉG > Vérszegény vagyok, ha csillag van a vérképben?

Vérszegény vagyok, ha csillag van a vérképben?

betegségegészségvérképvérszegénység
0

Írta:

Elsősorban hölgyeknél, fiatalabb, de akár idősebb korban is. Valóban? Ez ennyire komoly betegség? Betegség egyáltalán?

A vérszegénységről, a kezelés szükségességéről dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus-belgyógyászt kérdeztük.

Orvosi értelemben vérképnek azt a laboratóriumi lelet nevezzük, amely a vér, sejtes elemeinek csoportok szerinti / vörösvérsejt, fehérvérsejt, vérlemezke / számát és paramétereit tartalmazzák – mondta szakértőnk. Ez a mennyiségi vérkép, és laboratóriumi automatákkal mérik. Minőségi vérképnek azt nevezzük, amikor a különböző sejteket nem csak megszámolják, hanem funkciójuk alapján százalékban is megadják, továbbá az egyes sejtek jellemzőit mikroszkóp alatt is megvizsgálják, és leírják.

A vérszegénység az egyik leggyakoribb kóros állapot az embereknél – erősíti meg Szélessy főorvosnő az általános vélekedést. A vérszegénység az oxigént szállító vörösvérsejtek számbeli csökkenését, vagy minőségbeli eltérését jelenti. Lényege, hogy a szervezetünk sejtjeinek működéséhez nem tud kellő mennyiségű oxigént biztosítani. Gyakorlatilag a sejtjeink fulladoznak.

Mikor kell odafigyelni? Minden csillag problémát jelez a vérképen?

A csillagok a vérképen a normálistól való eltérést jelzik. És igen, minden csillagnál oda kell figyelni, de nem biztos, hogy bajt jelez. Fontos, hogy ne egy paramétert vizsgáljunk csak, hanem összességében a teljes vérképet. Előfordulhat, hogy a csillagot vérvétel, tárolás, szállítás, feldolgozás során bekövetkező változás okozta, vagy a szervezet önmaga egy másik paraméterrel kompenzál. Ne feledjük, nem az a baj ha csillag van, hanem az, ha nem kapnak a sejtek elegendő oxigént!

Vérszegénység kezelés – odafigyelés és helyes életmód

A vérszegénység kezelésében legfontosabb, hogy magát a problémát kezeljük. Nem szívódik fel a vas a belünkből? Állítsuk helyre emésztésünket! Nem eszünk elegendő vasat? Fokozott a szükséglet pl. serdülőkorban, terhességben, szoptatásnál, akut betegségek utáni lábadozásnál? Iktassunk több húst vagy megfelelő vastartalmú étrendkiegészítőt táplálkozásunkba!

Ezen természetesnek is mondható állapotok mellett azonban fontos észrevenni, ha komoly betegség áll a vérszegénység hátterében: tartós bélrendszeri gyulladás, rákos daganat, gyomor- vagy vastagbélvérzés, genetikai defektusok, autoimmun betegségek.

Összességében elmondható, hogy a vérszegénység fontos tünet, jelző érték. Minden esetben felhívja a figyelmet egy mögöttes problémára, melyet kivizsgálva lehet megválasztani és beállítani a helyes kezelést. Daganatos betegségekben sokszor első tünet, így életmentő tünet! Terhességben a magzat alacsony oxigén, így energiaellátását jelezheti. Felszívódási zavarban lappangó autoimmun betegség tünete lehet.

Tehát akinek csillag van a vérképében, leghelyesebb, ha orvoshoz fordul, mert a csillagok száma a vérképnél a baj nagyságát jelentheti.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X