Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezeket dobd ki a konyhádból

Ezeket dobd ki a konyhádból

konyhakonyhatakarítástakarítás
0

Írta:

Élelmiszerbiztonsági szakértő foglalta össze, mit milyen gyakran érdemes cserélni a konyhában.

Talán te is azt gondolod, hogy a konyhai szivacsodat mikrózással vagy forró vízben való “kifőzéssel” rendesen tudod fertőtleníteni. Azonban, mint azt Marianne H. Gravely élelmiszerbiztonsági szakértő a Health.com-nak elmondta, a mosogatószivacsokat elég nehéz kitisztítani, mivel annyi apró lyukacska és rés található bennük, amelyekben megbújhatnak a bacik.

Ezért cseréld minél gyakrabban, sőt, ha lehet, kövesd Marianne példáját és válts inkább mosogatórongyra – ezen kevesebb esélyük van megtapadni a baciknak, mint a szivacson. Konyhai papírtörlőt sokan alapból nem használnak, mert nem túl környezetbarát, a szakértő viszont azt javasolja, ha főzésnél nyers hús vagy annak leve került a pultodra, akkor papírtörlővel töröld le, és azonnal dobd a szemétbe a papírt.

52899577 - beautiful young woman makes cleaning the house. girl rubs dust.

Azonnal dobjuk ki a lejárt szavatosságú termékeket és azokat, amelyek ránézésre már nem olyanok, mint amilyeneknek lenniük kellene – például ha a szószok összetevői elkezdenek egymástól elkülönülni. Illetve a hűtőbe pillantva azokat a maradékokat is azonnal tegyük a kukába, amelyeket nem is emlékszünk, mikor főztünk vagy sütöttünk. A legjobb, ha minden maradékot az elkészítéstől számított 3-4 napon belül elfogyasztunk vagy lefagyaszunk.

Ami a fagyasztót illeti: ha olyan edény vagy zacskós hús jön veled szembe a fagyóban, aminek a külső részén annyi jég található, mintha Elza királynővel találkozott volna a Jégvarázsból, akkor túl régóta van lefagyasztva, és már valószínűleg közel sem lenne olyan finom felmelegítve, illetve elkészítve, mint amire vágynál. Ezért szívfájdalom nélkül dobd a szemetesbe.

A sütőpor valamivel kevesebb ideig őrzi meg a minőségét, mint a szódabikarbóna, de könnyen tesztelheted, hogy még jó-e: tegyél körülbelül harmad csészényi meleg vízbe egy teáskanállal a kérdéses sütőporból. Ha pezseg rendesen, akkor még használható.

Azonnal mehet a szemétbe az összes összekarcolt műanyag és fa vágódeszka (hacsak nem szeretnéd tovább nevelgetni a bevágásokban lévő bacitelepeket), a karcos serpenyőt és a rossz szagot árasztó húst is. A tojásfehérjét és sárgáját – ha például a sütihez csak a tojások egyik felét használtad – 24 órán belül fogyaszd el, fagyaszd le vagy dobd ki, a szárított fűszereket pedig egy év után nézd át és selejtezd le.

Fotók: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X