Főoldal > EGÉSZSÉG > Optimista vagy? Ezért teszed jól

Optimista vagy? Ezért teszed jól

optimistapozitív hozzáálláspozitív szemlélet
0

Írta:

Miért egészségesebb a „pohár mindig félig teli van” nézőpont?

Ismersz olyat, aki mindig mosolygós, tele pozitív gondolatokkal? Vagy éppen pont te vagy az, akit mások optimistának neveznek?

Aki a dolgok jó oldalát tudja szemlélni, az sokkal inkább érezheti azt, hogy jó dolgok történnek az életében, kevésbé érzi magát stresszesnek. A Verywell Mind összegyűjtötte, miért egészségesebb optimista módon szemlélni a dolgokat.

Jobb egészségnek örvendenek

A témában készült tanulmányok szerint az optimista emberek jobb fizikai egészségnek örvendhetnek, mint a pesszimisták. A szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata például 50%-kal alacsonyabb az esetükben.

Jobb teljesítményre képesek

Egy vizsgálatban sportcsapatokat elemeztek, és megállapították, hogy az optimistább csapatok jobban teljesítenek, mint a pesszimisták. Egy másik tanulmány pedig azt mutatta, hogy a pesszimista úszok, akik azt gondolták, hogy rosszabbul teljesítenek, mint amire képesek lennének, hajlamosabbak voltak a jövőbeli rosszabb teljesítményre, míg az optimista úszóknál ez nem így történt.

Kitartóbbak

Az optimisták nem adják fel annyira könnyen a küzdelmet, mint a pesszimisták, és valószínűbb, hogy sikerrel is járnak.

Az élethosszra is pozitívan hathat

Egy retrospektív tanulmány szerint, melyben 34, 1900 és 1950 között játszó, a Hírességek Csarnokába (Hall of Fame) bekerült baseball játékost vizsgáltak, az optimisták magasabb életkort éltek meg. Más kutatások pedig kimutatták, hogy azok az emlőrákos páciensek, akik optimisták, jobb egészségügyi eredményeket értek el, mint a pesszimista betegek.

Kevésbé stresszesek

Az optimistákat általában kevesebb stressz éri, mint a pesszimista vagy a realista szemléletűeket. Mivel hisznek magukban és a képességeikben, arra számítnak, hogy jó dolgok történnek majd velük. A negatív eseményeket kisebb hátránynak tekintik, amelyek könnyen legyőzhetők, míg a pozitív eseményeket a további jó dolgok bizonyítékának. Azzal, hogy hisznek magukban, több kockázatot vállalnak, és pozitív eseményeket hoznak az életükbe.

Forrás: verywellmind.com

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X