Főoldal > EGÉSZSÉG > Hogyan gondolkodhatsz pozitívabban?

Hogyan gondolkodhatsz pozitívabban?

optimistapozitív gondolkodás
0

Írta:

A kutatások szerint a pozitív gondolkodás segít, hogy jobban tudjuk kezelni a stresszt, ellenállóbbak legyünk, és még a szív- és érrendszeri

A kutatások szerint a pozitív gondolkodás segít, hogy jobban tudjuk kezelni a stresszt, ellenállóbbak legyünk, és még a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentheti. A következő négy dolgot érdemes kipróbálnod, hogy könnyebben menjen a pozitív gondolkodás.

Ne beszélj magaddal negatívan

Amikor a fejedben beszélsz magaddal, a belső hangod elemzi, hogyan teljesítesz, hogyan működsz a téged körülvevő világban. Ha ez a beszélgetés negatív gondolatokra fókuszál, annak az önbecsülésed láthatja kárát. Hogy ez változzon, először is észre kell venned ezeket a gondolatokat, majd aktívan tenned azért, hogy ezeket megváltoztasd. Például ha kritizálod magad, tarts egy rövid szünetet, és értékeld reálisan magad. Ha elkapsz egy negatív gondolatot, mondj neki Állj!-t, ez segíthet megtörni a mintát.

Segíthet a humor

Nehéz pozitívan gondolkodni, ha kevés humor van az életedben. Ha kihívásokkal is szembesülsz, fontos, hogy nyitott maradj a nevetésre, a vidámságra. Ha felismered a humort egy adott helyzetben, az segíthet csökkenteni a stresszt, és világosabban látni. Ha keresed a humorforrást – például szórakoztató könyveket, sorozatokat –, az is segíthet a pozitív gondolkodásban.

Erőstísd az optimizmusod

A pozitív gondolkodásmegtanulása olyan, mint az izmok edzése – minél többet dolgoztatod, annál erősebb lesz. A kutatók úgy gondolják, az, hogy miként magyarázod a dolgokat, kapcsolatba hozható azzal, hogy optimista vagy pesszimista vagy-e.

Az optimisták ugyanis általában pozitívan magyaráznak. Az optimisták jó dolgok történését társítják a képességeikhez, erőfeszítéseikhez, míg a pesszimisták a jó dolgokat külső erőkhöz kötik. Az optimisták a rossz dolgokat olyan eseményeknek tekinthetik, melyek az ellenőrzésükön kívül esnek, míg a pesszimisták gyakran magukat okolják ezekért. Érdemes megpróbálnod a jó dolgok esetén megfigyelned, mit köszönhetsz ezekből magadnak, és nem hibáztatnod magad olyan dolgok miatt, amelyek rajtad kívülállók.

Gyakorlás teszi

A pozitív gondolkodás még egy született optimistának is komplikált lehet, ha éppen nagyon nehéz helyzetbe kerül. Mint minden egyéb célnál, itt is hosszú távon kell gondolkodnod, és gyakorolnod a pozitív gondolkodást, hogy egyre jobban menjen.

(VIA)

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X