Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 dolog, amiről szokj le az egészséged érdekében!

9 dolog, amiről szokj le az egészséged érdekében!

diétarossz szokásstressz
0

Írta:

A legtöbben sajnos ezekkel a rossz berögzülésekkel születtünk, de jó hír, hogy kis tudatossággal bármin tudsz változtatni. Formáld át a nézőpontodat, és máris sokkal egészségesebb életet élhetsz!

1. Negatívan beszélsz önmagadról

Fejezd be saját magad becsmérlését! Erős vagy és bármire képes. Inkább kezdd el dicsérni azokat a tulajdonságaidat, eredményeidet, amelyekre büszke vagy. Minél többet bántod magad, annál nehezebb lesz az életed. A túl sok stressz rengeteget rombol az egészségeden is.

2. Állandóan a mérlegen állsz

A számszerűsíthető célok nagyszerűek, de a mérleg gonosz ellenség lehet, ezzel még az orvosok is egyetértenek. Ha a súlyod megszállottja vagy, és nap mint nap tizedes pontossággal követed a kilóid számát, itt az ideje, hogy megválj a mérlegedtől. Örökre. Hiszen egyetlen szám a kijelzőn nem tükrözi azt a kemény munkát, amelyet abba fektetsz, hogy azt lásd, amit szeretnél.

3. Olyan sportot választottál, amit gyűlölsz

Nem mindenki szeret futni, és ez rendben is van. Ha olyan típusú edzésre kényszeríted magad, amit utálsz, biztosan nem fogod tudni ösztönözni sem magad. Sok alternatívája van a futásnak és a kardiózásnak is. Utálod a bootcampet? Próbáld ki a jógát! Ezt sem szereted? Menj el zumbára! Annyi edzésfajta, annyi stúdió és még több oktató létezik! Folytasd addig a keresést, ameddig nem találsz valamit, ami örömet szerez, de semmiképp se csinálj olyat, amit ki nem állhatsz!

4. Azért edzel, hogy helyrehozz valamit a testeden

A lehető legrosszabb, amit tehetsz, hogy gyűlölöd a formáidat. Mozgás közben jól kellene éreznünk magunkat, hiszen a testünk ünnepel, mert töltődik, endorfin szabadul fel, amit boldogsághormonnak is neveznek. Sok más előny mellett az edzés növeli az energiaszintet, erősíti az immunrendszert és jó közérzetet hoz magával. Ünnepeld a testedet, ne „megjavítani” próbáld!

5. Olyat eszel, amit utálsz

Ha nem bírod a kelkáposztát, vagy bármi mást, ne erőltesd! Nincs rá szükséged, hogy fitt légy! Rengeteg más egészséges táplálék létezik, amivel ugyanúgy be tudod vinni a vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetedbe. Semmit nem kötelező megenni. A diétád olyan dolgokból álljon, amiket szeretsz, így tudod sokáig fenntartani az új életmódodat. Kísérletezz minél többet az egészséges ételekkel, hogy megtudd, mi ízlik neked igazán.

51469779 - surprised woman with hands up amazed or shocked by unexpected news holding close palms up and showing happy expression. young adult woman on greybackground

6. A tökéletességet hajkurászod

A cél elérése csodálatos, a tökéletességre való törekvés viszont egészségtelen. Az irreális és elérhetetlen célkitűzés mind a mentális, mind a fizikai egészségedre káros. A perfekcionizmus gyakran egy védelmi mechanizmus, amellyel tudatosan vagy tudattalanul akarod megvédeni magadat mások ítélkezésétől. Az energiáidat csoportosítsd inkább a fejlődésre, mint a tökéletességre, sokkal jobban fogod érezni magad.

7. Állandóan a kalóriákat számolod

Hagyd abba a kalóriák megszállott számlálását, különösen akkor, ha már negatív kapcsolatod alakult ki az ételekkel. Az élelmiszer az üzemanyagunk, szükségünk van a kalóriára, hogy erős izmaink, csontjaink és működőképes testünk legyen. Sokféle módon lehet követni az ételfogyasztásunkat és egészséges dolgokat enni anélkül, hogy számolni kellene a kalóriát. Ha szükséged van az adatokra és a számokra, hogy kontrollálni tudd a helyes életmódot, próbálj inkább a makroanyagokra figyelni. A cél, hogy minden nap egyensúly maradjon fenn a fehérje, a zsírok és a szénhidrátok között.

8. Mindenen stresszelsz

Akár klinikai értelemben vett szorongásról van szó, akár szimplán túl sok a stressz az életedben, az súlyosan veszélyezteti a mentális egészségesedet, és ez persze a fizikaira is kihat. A stressz többek között súlygyarapodást, puffadást, fizikai fájdalmat, bőrproblémákat is okozhat. Ha úgy érzed, nem tudsz szabadulni a feszültségtől, fordulj terapeutához, de próbálkozhatsz öngyógyító, relaxáló technikákkal is, mint például az illóolajok párologtatása.

9. Valami folyton visszahúz

Mi tart vissza, hogy a lehető legjobb formádat hozd és a számodra legjobb életed lehessen? Egy egészségtelen kapcsolat? Egy szörnyű munka, ami elszívja az energiáidat? Valamilyen mélyen ülő félelem? Áss le a tudatalattidba, és gyökerestől tépd ki a problémát! Engedd el azokat az embereket, akik nem támogatnak. Ha nem érzed jól magad, keress másik munkát. Távolítsd el azokat a felesleges kötelezettségeket, amelyek megakadályoznak a fizikai, szellemi és személyes céljaid elérésében. Itt az idő! Cseréld le ezeket a dolgokat olyan tevékenységekre, célokra, munkára, amelyek előhívják a kreativitásodat. Vértezd fel magad, és keresd a kapcsolatot olyan emberekkel, akik nem le-, hanem felépítenek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X