Főoldal > DIÉTA > 8 gyakori életmód-hiba – te ne kövesd el őket!

8 gyakori életmód-hiba – te ne kövesd el őket!

alvásdiétaétkezésfehérjefogyásfőzésgasztroszénhidráttáplálkozásvitamin
0

Írta:

Hiába próbálsz egészségesen étkezni, rendszeresen mozogni, egészséges életvitelt folytatni, mégis gyakran érzed magad fáradtnak, kimerülnek a nap végére?

 Ha ismerősen hangzik, olvass tovább, mert megmutatjuk azt a 8 leggyakoribb hibát, melyet szinte mindenki képes elkövetni! 

Ezek ugyan apró bakik, mégsem lényegtelenek, főleg akkor, ha fogyni is szeretnél az egészséged megőrzése mellett. Itt az ideje, hogy ellenőrizd a szokásaidat, nézeteidet, és elkerüld ezt a 8 hibát, hogy egészségesebb és boldogabb életet élhess!

1. Nem iszol eleget

Sok nő állítja, hogy nagyon nehéz 8 pohár vizet inni naponta. Pedig mégiscsak meg kell találnunk a módját, hogy hidratáltak legyünk egész nap. Például hozzáadhatod a kedvenc gyümölcseid a vízhez, próbáld ki a narancsos vagy citromos vizet. Vagy megpróbálhatsz több olyan élelmiszert fogyasztani, melynek magas a víztartalma. A dehidratáltság ugyanis fáradságot, szájszárazságot, rossz hangulatot, de még székrekedést is okoz. Ha elég vizet iszol, még az étvágyad is csökken, ezzel segítve a súlyvesztést. Küzdj a dehidratáltság ellen, próbálj meg 6-8 pohár vizet inni naponta.

2. Kihagysz étkezéseket és nem eszel elég teljes értékű ételt

Az étkezések kihagyása lassítja az anyagcseréd, emellett túlevést is okoz, ami hízáshoz és számos súlyos betegséghez is vezet. Sőt, ha nem fogyasztasz elég ételt egy nap, nem csoda, hogy fáradt és álmos vagy. Teljes értékű élelmiszerek például a teljes kiőrlésű gabona, bab, dió, magvak, gyümölcsök, zöldségek. Gyorsítják az anyagcserét, javítják az emésztést, energiával töltenek fel és az általános egészségi állapotodon is javítanak. Fogyassz 3 különböző gyümölcsöt és zöldséget naponta, ezzel javítva közérzeted és segítve immunrendszered működését!

3. Nem eszel elég fehérjét

Bár sokan hiszik, urbánus legenda, hogy a vegetáriánusok nem jutnak elég fehérjéhez, néha sajnos igaz. Azonban ez a kockázat a nem vegetáriánusok esetében is fennáll. Fontos, hogy elég sovány fehérjét fogyassz. Ez ugyanis stabilizálja  a vércukorszintet, segít csökkenteni az éhségérzetet, javítja a koncentrációt és segít az izomtömeg növelésében, és a fogyás hatékonyságában. Az étrended tartalmazzon hajdinát, quinoát, chia magot, kendert, szóját, tojást és egyéb fehérjében gazdag élelmiszert.

4. Nem eszel elég szénhidrátot

Ha nem fogyasztasz elég szénhidrátot, émelygést, fejfájást, fáradságot, székrekedést tapasztalhatsz. Sőt, ezeket akkor is tapasztalhatod, ha eleget eszel, de nem megfelelőt. Fontos, hogy okosan válogasd össze a szénhidrátokat. Vedd a táplálkozási tervhez a teljes kiőrlésű gabonákat, babot, gyümölcsöket, zöldségeket, diót, mogyorót, de mértékkel fogyasztva! Került az egészségtelen, magas szénhidráttartalmú ételetek, amilyen a sütik, aszalt gyümölcsök, kekszek, kenyerek, gabonafélék és lekvárok!

5. Nem eszel elég zsírt

Ha a szervezet hasznosítja, a zsír nem okoz súlygyarapodást. Ha nem fogyasztasz elég zsírt, vagy teljesen kiiktatod a diétád miatt a bevitelét, az rendkívül egészségtelen és veszélyes is. A szervezetnek szüksége van az egészséges zsírokra a megfelelő működéshez. A zsírok napi szinten biztosítják az energiát a tested számára. Néhány evőkanálnyi egészséges zsír elegendő ahhoz, hogy egészséges és vékony maradj. Fogyassz avokádót, diót, mogyorót, magvakat és olívabogyót a diétád folyamán, de tarts mértéket! Kerüld az állati eredetű zsírok olajok használatát az étrendedben!

hibas2.jpg ()

6. Túl sokat edzel

A testmozgás kimondottan jót tesz, de a túl sok edzés (vagyis a túledzés) fáradtságot, kimerültségek okoz. Hosszabbá teszi a regenerációs időt és sérüléshez vezethet. Sőt, szorongást és depressziót okoz. Azok, akik többet edzenek, általában többet esznek, mert azt gondolják, könnyedén elégetik az extra kalóriákat. De ez óriási tévedés! Napi 30-60 perces edzés elég, hogy egészségesek és vékonyak maradjunk.

7. Nem alszol eleget

Az alváson való időspórolás az egyik legrosszabb hiba, amit elkövethetsz. Az elfoglalt időbeosztás, a szórakozás és az érdekes TV-műsorok a legfőbb okai annak, hogy nem alszunk eleget. Ha nem alszol éjszakánként legalább 7 órát, készülj fel rá, hogy stresszes, depressziós, feszült, álmatlan leszel és még a finom falatok utáni vágyadat is kevésbé hatékonyan kontrollálod majd.

8. Lógsz az edzésről

„Ma nagyon sok dolgom van, nem érek rá edzeni.”, „Ma van a születésnapom, megérdemlem a pihenést.”, „Nincs kedvem futni, nem történik semmi, ha kihagyok egy edzést.” Ezek a leggyakoribb kifogások, amivel mentesítjük magunkat a torna alól. Sok ilyen alkalom számos egészségügyi gondhoz vezethet: túlevés, elhízás, emésztési zavarok, izmok gyengülése, stresszes lét, depresszió. A séta, a kocogás, a futás mind-mind nagyon kellemes tevékenységek, nem is beszélve a jógáról. Akár vehetsz táncórákat, vagy táncolj kedved szerint otthon! Akármit is választasz, a lényeg, hogy maradj aktív minden egyes nap!

Nem könnyű egészségesnek maradni, de ha betartasz legalább 5-öt a fentiek közül, máris nagyot léptél előre a közérzeted és alakod céljából. Az apró változtatások is boldogabbá és hosszabbá tehetik életed!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X