Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért alakul ki az akne?

Miért alakul ki az akne?

aknebőrgyógyászpattanás
0

Írta:

A makacs, feltűnő aknék eltüntetése sokszor nem megoldható kozmetikai szerekkel, egyes esetekben orvosi kezelésre is szükség van. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus arról beszélt, miért fontos a pontos diagnózis.

Enyhétől súlyosig kategorizálható az akne

Az akne olyan gyakori bőrprobléma, hogy a kamaszok és felnőttek 80 %-át érinti, sokszor komoly önértékelési zavarokat okozva. Mivel maga az akne kifejezés egy gyűjtőnév, az egyes típusok megkülönböztetése nemcsak a pontosság miatt fontos, de az eltérő kezelés miatt is. Íme, az 5 fő típus, súlyosság szerint.  

1. Tiszta: amikor nincs sem gyulladásos, sem nem gyulladásos elváltozás (például zárt fehér mitesszer, comedo) a bőrön.
2. Majdnem tiszta: a bőrön kevés nem gyulladásos és gyulladásos struktúra, papula látható.
3. Enyhe: gyulladásos és nem gyulladásos képletek is felfedezhetőek a bőrön.
4. Mérsékelt: sok comedo, papula és pustula, és néhány gyulladt, gennyes ciszta és nodus is jelen van.
5. Súlyos: minden akne típusból sok mutatkozik, amelyek gyakran hegek hátrahagyásával gyógyulnak.

Miért alakul ki az akne?

–     Az aknék kialakulásának számos oka van, ez egy úgynevezett multifaktoriális betegség. Vagyis mindenképpen jelen van a háttérben a fokozott faggyútermelés, amit seborrhoea-nak is nevezünk, de ez még nem elég ok. A bőrgyógyászati kivizsgálásnál éppen ezért utána kell járnunk, vannak-e hormonális hatások a háttérben, hiszen például a megfigyelések igazolják az androgének szerepét. Az is előfordulhat, hogy a normál bőrflórában természetes módon is jelenlévő baktérium kóros folyamatokat indít be és gyulladásos választ vált ki. Természetesen a genetikai tényezőket is figyelembe kell venni, hiszen például a pólusok és faggyúmirigyek nagysága, az akne iránti fogékonyság is öröklődhet – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

Mindezek együtt változatos formában okozhatnak aknékat. Az acne papulopustulosa talán a leggyakoribb megjelenési forma, amikor arcon, vállakon, háton, de a mellkason is gyulladásos tünetek jelennek meg a comedók mellett. A gyulladásos jelenségek beszűrt, fájdalmas csomókká alakulhatnak, melyek a mélybe is terjedhetnek, egyre nagyobb területet is érintenek és pustulosus jelleggel beolvadhatnak. Ilyenkor acne conglobatáról beszélünk, ami férfiakban gyakoribb és gyakran hegek, elhalt atrófiás területek is láthatók a bőrön. Mindezeken kívül természetesen számos akne típus létezik, hiszen olyan speciális formák is felmerülhetnek, mint a szőrtüszők ismeretlen eredetű gyulladása, a „nyomkodásból” kialakuló pörkös sebek és például a gyógyszerek okozta aknék, pattanások.

A kezelés a diagnózis függvénye

Borbola doktornőtől tudható, hogy a pattanás, akne kezelése komplex feladat, amelyet mindig egyénre szabottan kell összeállítani, hiszen figyelembe kell venni a betegség típusát, súlyosságát, a betegség fennállásának idejét, az előző eredménytelen kezeléseket, a hegesedésre való hajlamot, esetleg már meglévő hegeket. Bizonyos esetekben szóba jöhet antibiotikus kezelés, aminek gyulladácsökkentő hatása is van.  Beválhatnak a retinoid tartalmú készítmények, gyógyszer vagy külsőleges kezelés formájában, és jó hatásúak lehetnek a kémiai peelingek is.

Mindezek mellett természetesen a bőrtisztítás megfelelő formáját is érdemes kiválasztani, hiszen például gyakori tévhit, hogy zsírtalanítani kell bőrt. A túlzott szárítás éppen hogy fokozhatja a faggyúmirigyek működését. Ennél sokkal fontosabb a napi sminklemosás és a szennyeződések eltávolítása, lehetőleg a bőrgyógyász által ajánlott készítményekkel. Pontos diagnózis, gondos kezelés és a páciens megfelelő együttműködési hajlandósága esetén jó esély van rá, hogy megszabaduljunk az önbizalom romboló aknéktól.

Forrás: Dermatica, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X