Főoldal > EGÉSZSÉG > Törölközővel is elkapható ez a nemi fertőzés

Törölközővel is elkapható ez a nemi fertőzés

intim fertőzésnemi fertőzéstrichomoniázis
0

Írta:

Nőgyógyász beszélt az állapotra jellemző panaszokról és a kezelés lehetőségeiről.

A trichomoniázis mondhatni a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés, mely ugyanúgy megfertőzheti a nőket és a férfiakat is. Van, hogy csak igen enyhe tüneteket okoz, ám súlyos, kezeletlen esetben komoly kismedencei gyulladásokat generálhat. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza az állapotra jellemző panaszokat és kezelését ismerteti.

Szexuális úton terjedő fertőzés, melyet törölközővel is elkaphat

A trichomoniázis nevű nemi úton terjedő intim fertőzést a trichomonas vaginalis nevű mikroorganizmus okozza. Elsősorban szexuális úton történhet meg a fertőzés, ám mivel ezek a kórokozók nedves közegben hosszan, akár több órán át életképesek maradnak, előfordulhat, hogy törölközővel, szivaccsal is át lehet adni a másiknak.

Igen jól gyógyítható betegségről van szó, ám mivel van, hogy tünetszegény, ezért kezelés hiányában krónikus panaszokat is előidézhet (pl. petefészekgyulladás), de hatással lehet a termékenységre, várandósságra is, ugyanis a magzat fertőződését, korai burokrepedést, koraszülést, vetélést is okozhat!

Tünetei

·     Folyás (sárgás, zöldes, habos, bűzös)

·     Csípő, égő érzés vizelés közben

·     Alhasi fájdalom

·     Külső nemi szervek érzékenysége, viszketése

·     Fájdalmas közösülés

Férfiaknál gyakran nem okoz tüneteket, ha mégis, akkor vizelés közben égő érzés, gyakori vizelési inger, valamint prosztatagondok hívják fel rá a figyelmet.

A diagnózis a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata során, kenetvétellel állítható fel- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Szabaduljon meg a kellemetlen tünetektől és előzze meg a szövődményeket

Szerencsére a trichomoniázis igen jól kezelhető betegség, melynek fennállása esetén antibiotikumos kezelés indokolt. Viszont nagyon fontos, hogy utána alkalmazzon a beteg lactobacillus helyreállító kúrát, mivel az antibiotikum megöli a “jó” lactobacillusokat is, melyek a hüvely savas PH-ját adják. Amennyiben ez nem történik meg, úgy egyéb fertőzéseket is összeszedhet az illető, mivel a kórokozók a lúgosabb környezetet kedvelik.

További tanács, hogy a kezelés időtartama alatt – és ebbe a partner kezelése is beletartozik- kerüljék a szexuális együttléteket!

Forrás: Nőgyógyászati Központ, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X