Főoldal > EGÉSZSÉG > Viszketés kiütés nélkül? Íme az okok

Viszketés kiütés nélkül? Íme az okok

kiütés nélkülmiért viszketviszketés
0

Írta:

Szakorvos segít tisztázni a lehetséges okokat.

A viszketés és a kiütések gyakran együtt jelentkeznek meg a bőrön, de ez nem minden esetben van így. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azokat a gyakori okokat vette számba, amelyek kiütés nélküli viszketést eredményezhetnek.

A diagnózis a komolyabb betegségek kizárása miatt is fontos

     Nagyon gyakran ártatlan okok húzódnak meg a viszketés, mint tünet mögött, de fontos, hogy ezt szakorvos diagnosztizálja, hiszen ki kell zárnunk az olyan ritkább okokat, mint például az idegek, a vese, a máj, a pajzsmirigy egyes betegségei – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – A pontos diagnózis felállításához éppen ezért figyelembe kell vennünk számos körülményt, például, hogy állandóan vagy időszakosan jelentkezik-e a viszketés, a teljes testet érinti vagy csak bizonyos területet, enyhe vagy erős viszketésről beszélünk-e, mióta tart, van-e konkrét kiváltó oka. Az alapos kikérdezés és vizsgálatok után mondhatjuk ki, mi okozza a tünetet és milyen kezeléssel tudunk rajta segíteni.

8 lehetséges ok a viszketés mögött

Száraz bőr

Nagyon gyakran a száraz bőr kezd viszketni, különösen a hidegebb hónapok során. Ez sokszor együtt jár a pikkelyes felszínnel is. Ilyen esetben a gyakori, rendszeres hidratáláson túl a bőrgyógyász életviteli tanácsokat és megfelelő, speciális készítményeket is ajánlani tud. 

Rovarcsípés 

Szúnyog, pók, ágyi poloska és más rovarok is ejthetnek olyan csípést, amely viszketést és irritációt okoz. Az esetek döntő többségében ezek semmiféle kezelést nem igényelnek, de ha a viszketés nem múlik néhány nap alatt, esetleg romlik, vagy a csípés helye felülfertőződik, érdemes megmutatni orvosnak. 

Gyógyszer mellékhatás 

Viszonylag gyakori, hogy bizonyos gyógyszerek szedése (főként receptköteles opioid származékok, magas vérnyomás gyógyszerek) esetén viszketés jelentkezik mellékhatásként, kiütésekkel vagy anélkül. Erről mindenképpen beszélni kell azzal az orvossal, aki elrendelte a kezelést, amelyen esetleg ezért módosíthat, vagy más módon enyhíthet a viszketésen.

Idegi rendellenességek, betegségek 

Bizonyos idegeket is érintő rendellenességek, betegségek akár viszketést is okozhatnak, ilyen például a stroke, a cukorbetegség vagy a herpesz vírus okozta betegség után jelentkező neuralgia. Az idegeket érintő sérülések következményeként is jelentkezhet ilyen panasz. Ilyenkor a neurológus vagy az adott szakorvos kezelése szüntetheti meg a tünetet.

Vesebetegség 

A vesebetegség, különösen előrehaladott stádiumban, okozhat bőrviszketést, bár ennek konkrét kiváltó oka még nem teljesen ismert. Ebben az esetben nem csak a nefrológust, de a bőrgyógyászt is ajánlott felkeresni, mert az alapbetegséget figyelembe véve elrendelhető a viszketést enyhítő gyógyszeres kezelés.

Májbetegség 

Az olyan májbetegségek, mint a cirrózis és a hepatitis okozhatnak viszketést, amely gyakran a tenyéren és a talpon a legkínzóbb. Néhány betegnél a meleg és az éjszaka fokozza a tünet súlyosságát. Ezt mindenképpen szakorvosnak kell kezelnie.

Bőrdaganat 

Bár a bőrdaganatok nem feltétlenül járnak szignifikáns tünetekkel, korai jelként néha jelentkezhet a viszketés. Akár erről a panaszról, akár más gyanús változásról van szó, a bőrgyógyászati ellenőrzés mindenképpen fontos, főként a korai felismerés miatt.

Hodgkin limfóma 

A nyirokrendszer daganatos megbetegedése – más jellegzetes tünetek mellett – akár viszketést is okoz, de ebben az esetben természetesen elsősorban az alapbetegséget kell kezelni.

Forrás: Dermatica, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X