Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért hajt meg a reggeli kávé?

Miért hajt meg a reggeli kávé?

kávéreggelreggeli kávévécézés
0

Írta:

Biztosan észrevetted már, hogy ha reggel ledöntöd a kávédat, hamarosan szaladhatsz is a mosdóba, hogy elvégezd a dolgod. Itt a magyarázat, mi ennek az oka.

A biztos okát ugyan nem tudják a szakemberek, néhány magyarázat azért van a dologra. Először is: ha azt gondoltad, mindennek a koffein az oka, el kell árulnunk, ez egy téves nézőpont. Az 1990-es években cáfolták meg ezt az állítást, amikor is egy kísérletben vizsgálták a koffeines és a koffeinmentes kávéfogyasztókat is, és mindenki útja az illemhelyre vezetett. Ez nem 100%-ban meglepő Dr. Kyle Staller gasztroenterológus szerint, hiszen az is ismert, hogy akik reggel koffeines üdítőt fogyasztanak, nem számolnak be hasonló hatásról.

A kávé hőmérséklete sem befolyásoló tényező: gondolj csak arra, hogy ha meleg teát vagy levest kortyolgatsz, attól sem kell hamar a mosdóba menned. Dr. Ashkan Farhadi gasztroenterológus szerint ugyanez vonatkozik a savtartalomra is: – Akkor sem vezet egyenes út a mosdóba, ha valamilyen citrusféléből készült italt fogyasztunk.

Akkor mégis miért kell W-re szaladnunk a reggeli kávé után?

Dr. Staller szerint mindezek együttes oka, tehát maga a kávé az, ami stimulálja a gyomor- és bélrendszert, és vastagbél összehúzódásokat idéznek elő. Ezek az összehúzódások általában étkezések után történnek, a kávéval pedig sokkal gyorsabban történnek meg, mint evés után. A tesztek szerint 4 perccel az ital elfogyasztása után. Székrekedéssel küzdőknek éppen ezért nagyon jól jöhet a reggeli kávé.

A kávét nem csak feketén lehet fogyasztani ahhoz, hogy ez megtörténjen, így akik elkerülnék ezt a hatást, azoknak rossz hír, hogy vízzel vagy tejjel hígítva ugyanúgy működik a dolog. A gasztroenterológusok szerint egyébként se akarjuk kicselezni ezt a dolgot, hiszen ez is a kávézás egy egészséges aspektusa: segít ugyanis abban, hogy rendszeres legyen a reggeli széklet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X