Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezekre a problémákra utalhat, ha nem elég neked a 8-9 óra alvás

Ezekre a problémákra utalhat, ha nem elég neked a 8-9 óra alvás

alvásbetegségkóros aluszékonyság
0

Írta:

Ugyan vannak olyan esetek, amikor nem meglepő, ha a szervezetnek több pihenésre van szüksége, mint a 8-9 óra, ha viszont nem vagy várandós és nem is edzel napi több órát, érdemes felkeresned egy orvost, mert könnyen lehet, hogy betegségre utal az aluszékonyság.

Komoly problémára utalhat az, ha a szervezeted nem elégszik meg a napi 8-9 órás alvással. Ennyi idő alatt az embernek kipihenten kellene ébrednie, és bár ugyan vannak olyan esetek – várandósság vagy hosszan tartó, intenzív testmozgás –, amikor indokolt, hogy az ember nem elégszik meg 9 órányi alvással, sok esetben az aluszékonyság komoly betegségekre utalhat.

Az egyik leggyakoribb oka az alvási problémáknak az alvási apnoe, ez a légzéskimaradással járó rendellenesség megakadályozza, hogy a szervezet mély álomba essen. Ez a probléma gyakorta előfordul, kellemetlen hozadéka pedig, hogy az ember másnap kialvatlan és fáradt lesz, fejfájással, torokfájással ébred, esetleg visszahallja valakitől, hogy éjszakánként hangosan horkol. Ha az alábbi tünetek együttesen jelentkeznek és gyakori fáradtságérzetre panaszkodsz, mindenképpen keresd fel az orvosodat.

Ennél jóval komolyabb okok is állhatnak az aluszékonyság mögött, a 8-9 óránál magasabb alvásigény ugyanis nem normális az egészséges szervezetnél. A légzéskimaradás mellett a narkolepszia és a depresszió is okai lehetnek az alvászavarnak. Ezen betegségek esetében minél hamarabb orvoshoz kell fordulni, hogy még időben gyógyírt lehessen találni a problémákra.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X