Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez az oka, amiért a francia nők tovább élnek

Ez az oka, amiért a francia nők tovább élnek

francia nők
0

Írta:

Vajon mit tanulhatunk a francia nőktől a hosszú élet kapcsán? A valaha élt legidősebb nő, a francia származású Jeanne Calment 122 évesen halt meg. Jean-Marie Robin társadalomtudós az egészség és hosszú élet kapcsolatát tanulmányozza, amihez Jeane Calment-t is meginterjúvolta halála előtt

Calment egyedülálló példa, viszont a statisztikákból kiderült, hogy a francia nők várható élettartama jóval magasabb, mint más európai országokban.

Átlagosan három évvel élnek tovább a francia nők, miután elérik a hatvan éves kort, mint más európai országokban” – mutatott rá Dr. Sarah Harper, az Oxford Egyetem gerontológia professzora. – „Korzika szigete mellett Franciaországban a legmagasabb a nők várható élettartama Európában, átlagosan 87 év.”

Nem nagy titok, hogy a francia nők sokkal egészségesebben is étkeznek, ráadásul Franciaországban kisebb a túlsúly társadalmi elfogadottsága.

Míg Magyarországon vagy Angliában a 15 év feletti nők több mint 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott (azaz 30 feletti a testtömeg-indexe), addig Franciaországban csak a nők 46 százaléka tartozik a túlsúlyosok közé” – mutatott rá a szakember.

A francia nők étkezésére jellemző, hogy többször esznek kisebb adagokat, és a minőség sokkal dominánsabb az adagnál. Igyekeznek friss, organikus  alapanyagokat beépíteni az étrendjükbe. A bélflóra egészségének fenntartása is fontos számukra, ezért relatíve sok fermentált (savanyított) ételt fogyasztanak.

Jeanne Calment gazdag családba született, tanult, de nem kellett dolgoznia később sem, így jelentősen kevesebb stressz érte. Élete nagy részében nem dohányzott, 112 éves korában szokott rá, ekkor már idősotthonban élt. Calment sokat utazott, nagy társasági életet élt, és rengeteg barátja volt, ami bizonyítottan hozzájárul a hosszú élethez.

Forrásunk volt. 

Címlapkép:  Christian Liewig – Corbis/Corbis via Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X