Ezeket a zöldség és gyümölcsöket nem érdemes meghámozni.
me a 7 zöldség és gyümölcs, amelyeket jobb, ha sosem hámozol.
Burgonya: A krumplipüré vagy a sült burgonya elkészítésénél sokan lehámozzák a burgonyát, ám ez nem javasolt, mert a tápanyagok 20%-a a héjában van, mint például a B-vitaminok és ásványi anyagok. Csak alaposan sikáld meg, és indulhat is a főzés!
Padlizsán: A padlizsán színes héja fitotápanyagot, nasunint tartalmaz, amely véd a sejtkárosító hatásokkal szemben.
Édesburgonya: A héjában található a legtöbb tápanyag, például C-vitamin, kálium és béta-karotin, így érdemes azt is megenni.
Uborka: Az uborka sötétzöld héja immunerősítő antioxidánsokkal és rosttal van tele, segít az emésztésben.
Répa: Ezt a földben termő zöldséget elég alaposan megmosni, hiszen a benne lévő antioxidánsok a héj alatt találhatóak.
Paszternák: A paszternák íze a répáéhoz hasonló, de a tápanyagok a héj alatt rejtőznek, ezért ne hámozd le!
Alma: Sokan meghámozzák az almát, de a héj rostban gazdag, így fontos az emésztés szempontjából. Gazdag quercetinben, C-vitaminban és triterpenoidban, ami véd a rákos megbetegedésektől. Ne feledd: „Egy alma egy nap az orvost távol tartja”, de csak ha a héjával együtt fogyasztod!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |