Főoldal > DIÉTA > Ezért ne hámozd meg többé a zöldségeket

Ezért ne hámozd meg többé a zöldségeket

antioxidánshámozászöldség
0

Írta:

Kidobod az uborka és a cukkini héját? Sokkal több vitamintól fosztod meg magad, mint hinnéd!

A sütés-főzés és a salátakészítés egyik legunalmasabb feladatai közé tartozik a zöldséghámozás, pucolás, aprítás: a legújabb kutatások szerint azonban a legelső lépéstől ajánlott megszabadulni.

Amy Gorin, a hollywood-i sztárok dietetikusa és étkezési szakértője szerint nemcsak felesleges, hanem egyenes káros megpucolni az olyan zöldségeket, mint a retek, a kígyóuborka, a zeller, az édesburgonya,a  sárgarépa vagy a cukkini, hiszen a bennük található magas élelmi rostok, ásványi anyagok és vitaminok többsége a héjukban van, nem pedig a zöldségek „húsában”!

Attól pedig nem kell aggódnod, hogy „koszos” ételt eszel, hiszen a legtöbb zöldséget itthon, Magyarországon termesztik, ellenőrzött körülmények között – tehát egy jó alapos, vizes átmosás után nyugodtan fogyaszthatóak, különösen, ha meg is főzzük őket (100 °C fokon ugyanis minden baci elpusztul!)

50209955 - close up on the hands of young handsome caucasian woman peeling carrots for dinner, man cutting vegetables too on the background - healthy, veggie, food concept

Azonban még mindig vannak olyan zöldségek, amiket a sérülékeny, vékony hájuk miatt ajánlott meghámozni: ezekhez tartozik a téli tök, a karórépa, a tarlórépa és a hagymafélék is, valamint a burgonyákkal is vigyázzunk!

A nem túl öreg, „új”, vékony héjjal rendelkező krumplit nyugodtan fogyasszuk alaposan megmosva, akár hámozás nélkül is – hiszen a burgonyában található legtöbb vitamin, antioxidáns és rákmegelőző anyag közvetlenül a héj alatt van – , amennyiben azonban a krumplin zöldes elszíneződést látunk, azt semmiképpen se fogyasszuk hámozás nélkül! A zöld szín szolaninra utal (ami akár a zöld paradicsomban is megtalálható), nagyobb mennyiségben pedig mérgező is lehet. A zöldes szín egyébként az öreg, csírázó, rossz helyen tárolt krumplikra jellemző a leginkább.

Figyelem! A gyümölcsök (citrusfélék, alma, dinnye, kivi stb.) héját érdemes hámozni, mert a héjon található növényvédő szerek, vegyszerek mérgezőek! A süteményekhez ajánlott reszelt citrom- és narancshéj épp ezért mindig BIO, azaz ellenőrzött gazdaságból származzon!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X