Főoldal > DIÉTA > Többé ne hámozd meg ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket!

Többé ne hámozd meg ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket!

antioxidánsásványi anyaggyümölcshámozáshéjpucolásvitaminzöldség
0

Írta:

Vannak időszakok, amikor a legjobbat akkor teszed magaddal, ha a zöldségeket és gyümölcsöket nem hámozod meg, hanem megeszed szőröstül-bőröstül. Mégpedig azért, mert nagyon sok tápanyag csak a növények héjában található meg.

 

Ha szeretnéd a gyümölcsök/zöldségek minden jótékony hatását élvezni, akkor legközelebb az alábbiakat ne hámozd meg. Arra az egy dologra kell csak nagyon odafigyelned, hogy vegyszermentes terméket válassz, nehogy többet árts magadnak!

Narancs

A kutatások azt mutatják, hogy egy hámozatlan narancsban a C-vitamin kétszer annyi, mint egy hámozottban. A C-vitamin segít az immunrendszerednek, erősíti azt, egészséges csontokat eredményez és még a bőröd szépségéért is tesz. A kérdés már csak az, hogy megeszed-e a narancsot hámozás nélkül…

Kivi

Első ránézésre a kivi hámozása szükségesnek tűnik. Az igazság azonban az, hogy nyugodtan megeheted hámozás nélkül, nem terheli meg a gyomrod, emésztőrendszered. A legtöbb C-vitamin a kivi esetében is a héjában található. Próbáld meg megenni hámozás nélkül!

Krumpli

A burgonya héja nagyon sok vitamint tartalmaz, köztük C- és B6-vitamint is. Ezen kívül található benne magnézium, kálium, kalcium és vas. Válassz újburgonyát, aminek vékony a héja, és elég alaposan megmosni ahhoz, hogy fogyasztani tudd. Különösen kerüld az édesburgonya meghámozását, hiszen ott a vitaminok és ásványi anyagok nagy része a héjban található, például a szem vitaminja, a jelentős mennyiségű A-vitamin.

hamoz2.jpg ()

Uborka

Az uborka nem meghámozása nagyon jó ötlet, mivel nagyon sok tápanyag található itt. Azt bizonyára tudod, hogy annál több a vas egy zöldségben, minél sötétebb a színe. Ez az uborka esetében egyértelműen a héját jelenti. A vason kívül az uborka meghámozásával jelentős részét elveszted a K-vitaminnak, rostnak és káliumnak. Mosd meg alaposan az uborkát, és már eheted is.

Répa

Észrevetted már, hogy a répa külső része, kérge sötétebb, mint a belseje? Ez azért van, mert a itt van benne több kálium, magnézium, A-, C-, és B6-vitamin. Ezen kívül több benne a. fitonutriens, egy olyan összetevő, mely megelőzi a rákot. Mivel a répa gyökerét fogyasztjuk, mindig figyelj oda, hogy mosd meg alaposan, esetleg a kés életlen felével érdemes megkapargatni.

Padlizsán

A sötét lila szín azt sejteti, hogy valami igen egészséges dolgot tartogat számunkra a padlizsán. Ez így igaz, ugyanis a padlizsán héja nagyon erős antioxidáns, megköti a szabad gyököket, így csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, mindemellett javítja az agyi kommunikációt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X