Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 könnyű köret a dietetikus ajánlásával

3 könnyű köret a dietetikus ajánlásával

diétaegészségköret
0

Írta:

Fontos tudnivalók a köles, hajdina és amaránt jótékony hatásairól.

A cikk bemutatja a köles, hajdina és amaránt egészségügyi előnyeit, valamint három ízletes receptet kínál a felhasználásukhoz.

1. Köles

Jól emészthető, sok fehérjét, kalciumot, rostot és fitátot tartalmaz. A benne lévő fő aminosav a lizin. Elsősorban kásaként érdemes fogyasztani, de vásárolható puffasztott köles, vagy köles golyó formájában is.

Tipp: Fahéjas köleskása 4 személyre (pl.: gyümölcsös csirkemell raguhoz)

Hozzávalók:

2 dl tej

3 dl víz

15 dkg köles

só, őrölt fahéj – ízlés szerint

Elkészítés: Mosd meg a kölest, tedd megfelelő nagyságú edénybe, majd fűszerezd ízlés szerint. Öntsd fel hideg vízzel és lassan forrald fel. Rendszeresen kevergetve, kb. 20 perc alatt készre főzzük.

2. Hajdina

A hajdina vagy pohánka könnyen emészthető, zsírtartalmának közel 80%-a telítetlen zsírsav. A benne lévő fehérje mennyisége aránylag magas, de sikért nem tartalmaz. Lisztté őrölve főzni való tészták készítésére alkalmas, magas rosttartalma miatt ideális választás cukorbetegeknek vagy testsúlycsökkentőknek.

Tipp: Sárgarépás – cukkinis hajdina 4 személyre (pl.: natúr szelethez)

Hozzávalók:

20 dkg durvára reszelt sárgarépa

20 dkg durvára reszelt cukkini

1 fej kockára vágott vöröshagyma

1 evőkanál olaj

1 csomag aprított petrezselyemzöld

só – ízlés szerint

Elkészítés: A hagymát pirítsd meg olajon, majd add hozzá a sárgarépát és a sót. Saját levében párold meg 10 percig, aztán add hozzá az aprított petrezselyemzöldet, a cukkinit és a hajdinát is. Engedd fel bőven ellepő vízzel, majd fedő alatt főzd puhára kb. 20 perc alatt.

3. Amaránt

Az amaránt jelentősége, hogy nem tartalmaz gliadint, így cöliákiás betegek is fogyaszthatják a lisztjéből készülő termékeket, illetve pattogtatott formáját. Említésre méltó a benne lévő C-, B2 vitamin, kalcium, magnézium, kálium és foszfor is.

Tipp: Spenótos amaránt 4 személyre (pl.: sült halhoz)

Hozzávalók:

3 dl pattogtatott amaránt

1 evőkanál olaj

40 dkg friss spenót

1 gerezd fokhagyma szétzúzva

1 evőkanál vöröshagyma (reszelt)

só, őrölt fehér bors – ízlés szerint

Elkészítés: Tedd a pattogatott amarántot 4 dl forrásban lévő vízbe, forrald fel, majd kis lángon, fedővel letakarva párold pár percig. Közben egy serpenyőben melegítsd fel az olajat közepes lángon, majd tedd bele a fokhagymát és a spenótot. Időnként megkeverve párold 8-10 percig. Főzés közben óvatosan nyomkodd szét a spenót leveleket. Keverd össze a szószt a megpárolt amaránttal. Frissen tálald.


További cikkeink a témában