A modern diétákban már nem ördögtől való a tésztafogyasztás, de fontos odafigyelni a típusokra és a feltétekre is.
Szerencsére ma már a diétázóknak és a cukorbetegeknek sem ördögtől való a tésztafogyasztás. A tészták a kiegyensúlyozott étrend fontos részét képezik, hiszen a gabonák elengedhetetlen tápanyagot nyújtanak. Fontos figyelni a minőségre, és a megfelelő típusokat választani.
Durumtészta
Érdekes módon a durumtészta energia- és szénhidráttartalmában nincs nagy eltérés a hagyományos tésztákhoz képest, viszont jelentős előny, hogy a durumbúza lassabban szívódik fel. Ez a lassabb felszívódás a telítettség érzetét hosszabb ideig fenntartja.
Teljes kiőrlésű tészták
A teljes kiőrlésű tészta magas rosttartalma is hozzájárul a telítettség gyorsabb eléréséhez. Ez jótékony hatással van az emésztésre is, így órákig elkerülheted az éhségérzetet.
Szénhidrátcsökkentett tészták
Ezek a termékek közel 30%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint a hagyományos tészták. Magas fehérje- és élelmirost-tartalmuk miatt cukorbetegek és fogyókúrázók is biztonságosan étkezhetnek velük.
A feltétek szerepe
A tészták kiválasztása mellett fontos odafigyelni a feltétekre is. A cukros, tejszínes, zsíros feltéteket érdemes elkerülni, helyettük friss zöldségekből és grillezett húsokból készült szószokat érdemes készíteni.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |