Főoldal > EGÉSZSÉG > Genetikai okok is emelhetik a tüdőrák kockázatát

Genetikai okok is emelhetik a tüdőrák kockázatát

egészséggenetikatüdőrák
0

Írta:

Az egyik brit orvosi folyóirat hétfői számában megjelent tanulmányban közölt adatok szerint a tüdőrákos páciensek közül világszerte tíz százalék azok aránya, akik soha nem voltak dohányosok, egész életükben száz szálnál kevesebb cigarettát szívtak el. Az arány még ennél is nagyobb Ázsiában, ahol a tüdőrák áldozatainak 30-40 százaléka soha nem volt dohányos. A genetikai okból nagyobb […]

Az egyik brit orvosi folyóirat hétfői számában megjelent tanulmányban közölt adatok szerint a tüdőrákos páciensek közül világszerte tíz százalék azok aránya, akik soha nem voltak dohányosok, egész életükben száz szálnál kevesebb cigarettát szívtak el. Az arány még ennél is nagyobb Ázsiában, ahol a tüdőrák áldozatainak 30-40 százaléka soha nem volt dohányos. A genetikai okból nagyobb tüdőrákkockázatot hordozó emberek kétharmada nő.

A genetikai vizsgálatokat Ping Yang és kutatócsoportja végezte a rochesteri (Minnesota) Mayo Klinikán. 754 nem dohányzó ember genetikai állományát elemezték, akik között tüdőrákos és egészséges személyek is voltak. Megállapították, hogy a 13-as kromoszómán két olyan génvariáció lehetséges, amelyek jelenléte 60 százalékkal növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Azt már lehet tudni, hogy e génváltozatok jelenlétében alacsonyabb a GPC5 jelű, a sejtburjánzásban szerepet játszó fehérje szintje. Az összefüggések pontosításához azonban további kutatásokra van szükség.
 
Egyes elképzelések szerint azoknál, akik genetikailag nagyobb kockázatnak vannak kitéve a tüdőrákra, a passzív dohányzás, a környezetei szennyezések vagy akár a humán papillomavírus (HPV) indíthatja el a folyamatot.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

parlagfűtea

Sokan fogyasztják mindennap, pedig súlyosan károsítja a szerveket

Írta:
0

Az interneten nap mint nap találkozhatunk különféle „csodaszerekkel” és házi praktikákkal, amelyek gyors gyógyulást vagy természetes megoldást ígérnek különböző betegségekre. Bár elsőre vonzónak tűnhet kipróbálni ezeket, nem minden növény vagy recept biztonságos. Jó példa erre a parlagfű, amelyet egyes források gyógynövényként hirdetnek, holott valójában az egyik legveszélyesebb allergén, és fogyasztása súlyos egészségügyi károsodást okozhat.