Főoldal > DIÉTA > Nincs több HÉJcihő!

Nincs több HÉJcihő!

diétaegészségesétkezésfogyáshámozáshéjpadlizsánpucolásrépatáplálkozásuborka
0

Írta: and

Itt az ideje, hogy száműzd a zöldségpucolót a fiók legmélyére, mert olyan alapanyagokat mutatunk,

Itt az ideje, hogy száműzd a zöldségpucolót a fiók legmélyére, mert olyan alapanyagokat mutatunk, amiket héjastul érdemes fogyasztanod. Sőt így igazán táplálóak!

Répa

Bár maga a héja elég vékony és nem is mindig lehet teljesen megkülönböztetni a zöldség húsától, mégis itt, illetve közvetlenül alatta koncentrálódik a legtöbb értékes anyag. A béta-karotin és egyéb fitotápanyagok mind antioxidáns hatással bírnak, segítenek elkerülni a szív- és érrendszeri problémákat, daganatos betegségeket, sőt még a látást is javítják. Pucolás helyett elég, ha alaposan megmosod a répát, levágod a két kemény végét, és ha nagyon földes, egy kicsit megkapargatod egy tompa késsel. Főzés közben a vékony héj is annyira megpuhul, hogy észre sem fogod venni a különbséget!

Uborka

Minél sötétebb zöld, annál jobb – az uborka héja tele van antioxidánsokkal, élelmi rostokkal, káliummal és K-vitaminnal, ami szabályozza a véralvadást és segíti a máj méregtelenítő funkcióit is. Legtöbbször pusztán esztétikai okok miatt esünk neki a zöldségpucolóval, pedig az értékes tápanyagai miatt megéri héjastul belekockázni a görög salátádba!

padlizsan.jpg ()

Padlizsán

Gyönyörű sötétlila színét a nasunin nevű igen erős antioxidánsnak köszönheti, amit az elsőszámú anti-aging fitotápanyagként tartanak számon. Védelmet nyújt a bőrben zajló rákos folyamatok ellen, megköti a káros szabad gyököket, segít megőrizni a sejtek egészségét és csökkenti a (bőr)gyulladásokat is. A padlizsán belseje viszont nem lila, így ezekkel a jótékony hatásokkal sem bír, már csak ezért sem érdemes meghámozni – arról nem is beszélve, hogy a héja nélkül sütés közben teljesen szétesik.

Fotó: Profimedia – Red Dot

A teljes cikket keresd a Wellness magazin legfrissebb számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X